Σχεδόν 1.000 ανθρώποι στη Σουηδία έλαβαν δόσεις του εμβολίου της Moderna, οι οποίες είχαν φυλαχθεί σε λάθος θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

Σήμερα γνωστοποιήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία η οποία διένειμε τα εμβόλια.

2.100 δόσεις εμβολίων συνολικά, έχει μέχρι στιγμής παραλάβει από τη Moderna η χώρα τα οποία φυλάχθηκαν σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Οι δόσεις που δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί έχουν μπει στην άκρη μέχρι να ξεκαθαριστεί εάν είναι ή δεν είναι πλέον αποτελεσματικές, επεσήμανε η εταιρεία, Apoteket.

Όλοι όσοι έλαβαν δόσεις από την ελαττωματική παραλαβή είναι υγειονομικοί.

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της σουηδικής αρχής υγείας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δόσεις που μεταφέρθηκαν σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία ενέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο», τονίζει η Apoteket, σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Παρ΄όλ΄αυτά η σουηδική Αρχή Υγείας και ο ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων ερευνούν περαιτέρω το ζήτημα όπως σημείωσε ο Μάγκνους Φρισκ, εκπρόσωπος τύπου της Apoteket.

«Ένα άλλο που πρέπει να μάθουμε είναι εάν οι δόσεις των εμβολίων, που έχουν ήδη χορηγηθεί, θα έχουν αποτέλεσμα» σημείωσε.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη επικοινωνήσει με τη Moderna για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις του να φυλάσσονται οι δόσεις σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία και εάν οι πολίτες που έχουν ήδη λάβει μια τέτοια δόση θα χρειαστούν μια επιπλέον δόση του εμβολίου» είπε ο εκπρόσωπος τύπου.

Έως τις 17 Ιανουαρίου, η Σουηδία έχει εμβολιάσει 146.000 ανθρώπους, στους περισσότερους εκ των οποίων έχει δώσει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.