Η Ελληνική πρόταση για ένα «διαβατήριο εμβολιασμού» που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις στην Ευρώπη είχε προκαλέσει ενδιαφέρον αλλά και επιφυλάξεις στη Γερμανία. Τώρα, η μακρινή Δανία υιοθετεί το διαβατήριο εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη στην Κοπεγχάγη το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Μόρτεν Μπόντσκοφ επισήμανε ότι πολλές δανέζικες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και κατά συνέπεια πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση για τις μετακινήσεις. Σχέδια για ένα ενιαίο διαβατήριο εμβολιασμού υπάρχουν και στην ΕΕ».

Στην ίδια γραμμή κινείται και η Σουηδία η οποία σύμφωνα με το Bloomberg, σκοπεύει να εκδώσει ένα «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» και ανέθεσε σε τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες να αναπτύξουν την υποδομή για τη διαχείριση των σχετικών προσωπικών δεδομένων.

Το νέο πιστοποιητικό θα πρέπει να είναι έτοιμο για χρήση «πριν από το καλοκαίρι», ανέφεραν η υπουργός Υγείας Λένα Χρόγκλεγκρεν και υπουργός Ψηφιοποίησης Άντερς Γγκέμαν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Η Σκανδιναβική χώρα ακολουθεί παρόμοιες πρωτοβουλίες για να διευκολύνει τα διεθνή ταξίδια που πλήττονται από lockdown για την καταπολέμηση της πανδημίας, ακόμη και αν υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το εάν τα όρια στην ελεύθερη κυκλοφορία για τέτοιους λόγους θα ήταν νόμιμα. «Ένα τέτοιο πιστοποιητικό πρέπει να αναγνωριστεί από τις χώρες του κόσμου», δήλωσε ο Χρόγκλεν. “Για το λόγο αυτό, η Σουηδία συνεργάζεται ενεργά με τον ΠΟΥ και την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι τα πιστοποιητικά διατηρούν ένα διεθνές πρότυπο.”

Η οικονομική επιθεώρηση «Handelsblatt» υπενθυμίζει ότι «τον Ιανουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ταχθεί κατά του διαβατηρίου εμβολιασμού, καθώς δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμη επαρκής ποσότητα εμβολίων και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εμβολιαστεί όποιος το επιθυμεί. Επιπλέον, ανέφερε ο ΠΟΥ, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό και κατά πόσον ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους.