Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ’ και η βασίλισσα Σίλβια διαγνώστηκαν με Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ανάκτορα.

“Ο βασιλιάς και η βασίλισσα, που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με την τρίτη δόση, έχουν ήπια συμπτώματα και αισθάνονται καλά δεδομένων των συνθηκών, αναφέρουν τα Ανάκτορα στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Παράλληλα η χώρα σημείωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19, καταγράφοντας 11.507 κρούσματα την 30η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς το τέταρτο κύμα του ιού σαρώνει τη χώρα και θέτει υπό νέα πίεση το σύστημα υγείας.

Τα στοιχεία των ημερήσιων λοιμώξεων συνήθως αναθεωρούνται κάπως, καθώς τυχόν καθυστερημένες καταγραφές επιπλέον κρουσμάτων προστίθενται στο εθνικό σύνολο για μια δεδομένη ημέρα. Το προηγούμενο ρεκόρ των 11.376 κρουσμάτων είχε σημειωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020.

Το νέο κύμα των κρουσμάτων Covid-19, εν μέρει λόγω της περισσότερο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, έπληξε τη Σουηδία αργότερα σε σχέση με τους σκανδιναβούς γείτονές της αλλά τις τελευταίες εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Απορρίπτει το μέτρο της σκληρής καραντόνας

Για την περίοδο τεσσάρων ημερών από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, καταγράφηκαν 42.969 νέα κρούσματα και 20 θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Σουηδία προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή απορρίπτοντας το μέτρο της σκληρής καραντίνας καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Υπηρεσία Υγείας αναμένει ότι η Όμικρον, η οποία μεταδίδεται ευκολότερα σε σχέση με άλλες παραλλαγές, θα προκαλέσει νέα κορύφωση ημερήσιων κρουσμάτων γύρω στα μέσα Ιανουαρίου.

Η χώρα ενίσχυσε τα μέτρα για τις δημόσιες συγκεντρώσεις τον περασμένο μήνα και προέτρεψε όλους όσοι μπορούν, να εργάζονται από το σπίτι, σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού.

Μπαρ και εστιατόρια θα σερβίρουν μόνο καθήμενους πελάτες και το κοινό θα πρέπει επίσης να κάθεται σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις.