Η Νίλα Φίσερ, η οποία έπαιξε 194 φορές για τη χώρα της, περιγράφει, στο νέο της βιβλίο (I Didn’t Even Say Half Of It), τη διαδικασία στην οποία υποβλήθηκε όλη η ομάδα πριν το Μουντιάλ του 2011, η οποία διεξήχθη από μια γυναίκα φυσιοθεραπεύτρια για λογαριασμό του γιατρού, ως ταπεινωτική!

Τα τεστ φύλου έλαβαν χώρα λόγω του τουρνουά του 2011 στη Γερμανία μετά από διαμαρτυρίες της Νιγηρίας, της Νότιας Αφρικής και της Γκάνας που αφορούσαν ισχυρισμούς ότι στην ομάδα της Ισημερινής Γουινέας συμμετείχαν και άνδρες. «Μας είπαν ότι δεν πρέπει να ξυριστούμε “εκεί κάτω” τις επόμενες ημέρες και ότι θα δείξουμε τα γενετικά μας στοιχεία για τον γιατρό», γράφει η Φίσερ.

«Κανείς δεν καταλαβαίνει το θέμα με το ξύρισμα, αλλά κάνουμε ό,τι μας λένε και σκεφτόμαστε “πώς φτάσαμε ως εδώ;”. Γιατί είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε αυτό τώρα, πρέπει να υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να το κάνουμε αυτό. Θα έπρεπε να αρνηθούμε; Ταυτόχρονα, καμία δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την ευκαιρία να παίξει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Απλά πρέπει να κάνουμε τη μαλακία, άσχετα με το πόσο άρρωστο και ταπεινωτικό είναι».

Σε συνέντευξή της στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, η Φίσερ ανέλυσε τη διαδικασία με λεπτομέρειες. «Καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνω και κατεβάζω γρήγορα το παντελόνι της προπόνησης και το εσώρουχό μου ταυτόχρονα. Η φυσιοθεραπευτής γνέφει και λέει “ναι” και στη συνέχεια κοιτάζει τον γιατρό που στέκεται με την πλάτη στην πόρτα. Κάνει μια σημείωση και προχωράει στο διάδρομο για να χτυπήσει την επόμενη πόρτα. Όταν όλες στην ομάδα μας ελεγχθούν, δηλαδή έχουν εκθέσει τον κόλπο τους, ο γιατρός της ομάδας μας μπορεί να υπογράψει ότι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της Σουηδίας αποτελείται μόνο από γυναίκες».

Όταν ρωτήθηκε για το πώς αισθάνθηκε, η Φίσερ είπε: «Δεν ξέρω πώς αισθάνομαι…Είχαμε ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον στην ομάδα. Οπότε ήταν ίσως το καλύτερο περιβάλλον για να το κάνουμε. Αλλά είναι μια εξαιρετικά περίεργη κατάσταση και συνολικά δεν είναι ένας άνετος τρόπος για να το κάνεις»

Δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2011, η FIFA εξέδωσε τις τρέχουσες πολιτικές αναγνώρισης φύλου, οι οποίες απαιτούν από τις ομάδες να υπογράψουν δήλωση που εγγυάται ότι οι παίκτες που επιλέγονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι “κατάλληλου φύλου”. Οι συγκεκριμένοι κανόνες αναφέρουν ότι: «Εναπόκειται σε κάθε συμμετέχουσα ένωση-μέλος να … διασφαλίσει το σωστό φύλο όλων των παικτών, διερευνώντας ενεργά κάθε αντιληπτή απόκλιση στα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά φύλου».

Δεν είναι σαφές γιατί οι παίκτριες της Σουηδίας υποβλήθηκαν σε σωματική εξέταση όταν το τεστ στοματικού επιχρίσματος -ένας φθηνός και μη παρεμβατικός τρόπος για τη συλλογή DNA από τα κύτταρα στο εσωτερικό του μάγουλου και τον προσδιορισμό του φύλου ενός ατόμο- χρησιμοποιείται ευρέως για δεκαετίες.

Ο γιατρός της ομάδας της Σουηδίας το 2011, Ματς Μπόργεσον, δήλωσε ότι οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν αφού η FIFA απαίτησε άμεσο έλεγχο όταν άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για την ομάδα της Ισημερινής Γουινέας.  «Η FIFA δεν το κάνει αυτό για να είναι κακιά σε κανέναν. Ο κόσμος του αθλητισμού έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει δικαιοσύνη για τα κορίτσια, ώστε να μην προπονούνται όλη τους τη ζωή και μετά να έρχεται κάποιος με ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα».

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας από πλευράς της τόνισε ότι «έλαβε υπόψη της τα πρόσφατα σχόλια της Nίλα Φίσερ σχετικά με τις εμπειρίες της και τον έλεγχο επαλήθευσης φύλου που διεξήγαγε η εθνική ομάδα της Σουηδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2011».

Διαβάστε περισσότερα