Μπορεί η παρατεταμένη κρίση της πανδημίας να κρατά κλειστές τις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά η μαγεία του σινεμά μεταφέρεται στον οίκο Sotheby’s και στα πρωτότυπα κινηματογραφικά πόστερ που βγάζει για online προσφορές από τις 18 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου. Η πώληση με τις «αυθεντικές αφίσες ταινιών» (Original Film Posters) παρουσιάζει πάνω από έναν αιώνα κινηματογραφικής ιστορίας, με σπάνιο διαφημιστικό υλικό και φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν για να αναγγείλουν μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες του κόσμου.

Another Fine Mess

Συγκεκριμένα, η μία από τις μόλις δύο σωζόμενες αφίσες του «Another Fine Mess» (Ακόμη ένα χάος) του Τζέιμς Πάροτ με το πιο διάσημο κωμικό ντουέτο στην κινηματογραφική ιστορία, τους περίφημους «Χοντρό και Λιγνό», από το 1931, αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τις 50.000 στερλίνες. Τα μεγάλα ποσά που προσφέρουν οι σινεφίλ συλλέκτες για τα συγκεκριμένα πόστερ έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι δεν κυκλοφόρησαν ποτέ μαζικά στο ευρύ κοινό, σε αντίθεση με άλλα δημοφιλή και ακριβά συλλεκτικά είδη.

Οδύσσεια του διαστήματος

 

Ανάμεσα στις οικονομικές αφίσες που συνδέονται με την ποπ κουλτούρα, ξεχωρίζει η αφίσα από την «Οδύσσεια του διαστήματος» (1968) του Στάνλει Κιούμπρικ. Η ταινία – ορόσημο επιστημονικής φαντασίας εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές στο είδος της και τα τελευταία χρόνια μεγάλοι οίκοι βγάζουν αντικείμενα όπως κοστούμια (στολές αστροναύτη) σε θηριώδη ποσά. Το συγκεκριμένο πόστερ μάλιστα, είναι ένα από τα πιο περιζήτητα στην προώθηση του φιλμ, καθώς χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά σε κινηματογράφους που έκαναν προβολή σε μορφή Cinerama. Σχεδιάστηκε από τον Ρόμπερτ Μακόλ και εκτιμάται από 4.000 έως 6.000 στερλίνες.

Τιτανικός

 

Ακόμη κι αν δεν είστε φίλος του πιο ρομαντικού φιλμ που εκτίναξε τη φήμη του νεαρού τότε Λεονάρντο Ντι Κάπριο, μια αφίσα του «Τιτανικού» με την υπογραφή του δίπλα σε αυτήν της συμπρωταγωνίστριάς του Κέιτ Γουίνσλετ, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Η εικόνα των δύο στο τιμόνι του πλοίου με τα χέρια τεντωμένα, έχει εντυπωθεί για τα καλά στη συλλογική μνήμη οπότε η υψηλή εκτίμηση στις 1200 στερλίνες είναι ένα ποσό αρκετά χαμηλό για ένα πόστερ που φέρει τα ονόματα των δύο διάσημων ηθοποιών.

 

Star Wars

Και βέβαια, το αγέραστο «Star Wars» του Τζορτζ Λούκας, με φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο, πάντα θα μαγνητίζει μικρούς και μεγάλους συλλέκτες. Ένα βρετανικό σετ από 4 πόστερ χωρίς πλαίσιο του 1977, κυκλοφόρησε αποκλειστικά για τους κινηματογράφους Odeon. Από 3.000-5.000 εκτιμάται το σύνολο των αφισών από την εμβληματική σειρά του «Πολέμου των Άστρων».

Παράσιτα

Από την καινούρια κινηματογραφική σοδειά, διατίθεται η αφίσα από το κορεάτικο φιλμ «Παράσιτα» που προκάλεσε αίσθηση και κατάφερε ν’ αποσπάσει τέσσερα Όσκαρ, μεταξύ αυτών και καλύτερης ταινίας για το 2019. Το πόστερ φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη Bong Joon Ho και του Kang-ho Song κι εκτιμάται 1.200-1.800 στερλίνες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.