Ο οίκος Sotheby’s συμφώνησε να αγοράσει ένα κτίριο τοπόσημο που ανήκει στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney στο Upper East Side, σε μια συμφωνία που θα μεταφέρει τον οίκο δημοπρασιών πιο κοντά στην καρδιά της αγοράς τέχνης της Νέας Υόρκης.

Η εταιρεία, η οποία αγοράστηκε από τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Πάτρικ Ντράχι το 2019 για 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαγοράζει το κτίριο σε μια συμφωνία αξίας περίπου $100 εκατ. δήλωσαν στους FT δύο άτομα με γνώση του θέματος. Βρίσκεται στη γωνία των οδών Madison Avenue και 75th Street, σχεδιάστηκε από τον Marcel Breuer και ολοκληρώθηκε το 1966.

Ο οίκος Sotheby’s είπε ότι θα διατηρήσει την τρέχουσα έδρα του και πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το κτίριο Breuer ως εκθεσιακό χώρο και θα πραγματοποιήσει σημαντικές δημοπρασίες εκεί μόλις ολοκληρώσει τις ανακαινίσεις το 2025.

Η πώληση απαντά σε μια ερώτηση που απασχολεί το Breuer από τότε που το Μουσείο Whitney μετακόμισε στην περιοχή Meatpacking κοντά στο West Village του Μανχάταν το 2015: τι ακριβώς θα έκανε το ίδρυμα με το κτίριο του Upper East Side;

Για ένα διάστημα μισθώθηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, αλλά το Met τελικά άδειασε τον χώρο καθώς αντιμετώπιζε τα δικά του οικονομικά προβλήματα. Στη συνέχεια, το Frick μίσθωσε τον χώρο καθώς ανακαίνισε τη δική του έδρα στην 5η Λεωφόρο. Ο οίκος Sotheby’s είπε ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει σημαντικά στοιχεία του κτιρίου καθώς ανακαινίζει τον χώρο.

«Συχνά αναφερόμαστε στην προέλευση των έργων τέχνης και στην περίπτωση του Breuer, δεν υπάρχει ιστορία πιο πλούσια από το κτίριο που στεγάζει τις συλλογές Whitney, Metropolitan και Frick», πρόσθεσε.

Μια σειρά από γκαλερί υψηλού προφίλ έχουν ανθίσει στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Gagosian και Mnuchin, και το Breuer απέχει λίγα τετράγωνα από το ναυαρχίδα του Met που μετρά εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Ο Άνταμ Γουάινμπεργκ, ο διευθυντής της Whitney που ηγήθηκε της επιτυχημένης μετακίνησης του μουσείου στο κέντρο της πόλης, είπε ότι τα έσοδα από την πώληση θα ενισχύσουν το ίδρυμα και θα του επιτρέψουν να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στο σπίτι του στο Meatpacking. «Το κτίριο Breuer θα είναι πάντα ένα αγαπημένο μέρος της πλούσιας ιστορίας του Whitney», συμπλήρωσε ο ίδιος.