Η πανδημία, αλλά και οι στόχοι νέας κυβέρνησης για τον οικολογικό μετασχηματισμό της Γερμανίας, ήταν στο επίκεντρο των πρώτων προγραμματικών δηλώσεων, του νέου καγκελάριου, Όλαφ Σολτς και της κυβέρνησης «σηματοδότη».
Η πανδημία πιέζει. «Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», είπε ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην αρχή των προγραμματικών του δηλώσεων στο Μπούντεσταγκ. Ο φιλόδοξος στόχος είναι τα 30 εκ. εμβολιασμοί μέχρι το τέλος του χρόνου. «Υποστηρίζουμε την κατανομή εμβολίων διεθνώς», είπε ο Σόλτς. «Η κοινωνία μας δεν είναι διχασμένη, η μεγάλη πλειονότητα συμπεριφέρεται με αλληλεγγύη και σύνεση», είπε ο Σολτς αλλά μία «μικρή εξτρεμιστική ομάδα έχει αποκοπεί από την κοινωνία». Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει στην απειροελάχιστη μειονότητα του μίσους να επιβάλει την βούλησή της στο σύνολο της κοινωνίας».
Ο Σόλτς, περιέγραψε εκτενώς τους στόχους της «κυβέρνησης της προόδου», όπως είπε, για τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας δίνοντας την υπόσχεση ότι θα γίνει με σεβασμό και ασφάλεια. Η νέα κυβέρνηση φέρνει πολλές αλλαγές:
Από φορολογικές απαλλαγές για οικολογικές επενδύσεις και ένα πρόγραμμα άμεσης δράσης για το κλίμα από την επόμενο χρόνο, την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ εντός του επόμενου έτους, την αύξηση της προσφοράς κατοικίας, μέχρι την διευκόλυνση απόκτησης της γερμανικής υπηκοότητας από μετανάστες.
Ο Σόλτς, τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «υπόδειγμα για την αντίδραση της ΕΕ στις κρίσεις». Υπογράμμισε επίσης ότι «η Γαλλία είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Γερμανίας» και «η Γερμανία δεν θα λάβει καμία απόφαση χωρίς προηγούμενο συντονισμό με τη Γαλλία».
Με το βλέμμα στην κρίση, στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ο γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι «τα σύνορα πρέπει να μείνουν απαραβίαστα». Προειδοποίησε δε, ότι «κάθε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας θα έχει μεγάλο τίμημα» και θα υπάρξει ενιαία αντίδραση ευρωπαϊκών και ατλαντικών εταίρων.