«Δεν αποκλείει κανένας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του δε θα παραβιάσουν και σε άλλες περιπτώσεις το διεθνές δίκαιο διά της βίας», επεσήμανε ο κ. Σολτς σε τοποθέτησή του, μετά τη σημερινή συνάντηση με τις Πρωθυπουργούς Φιλανδίας και Σουηδίας, Σάνα Μάριν και Μαγκνταλένα Άντερσον αντίστοιχα.

Φυσικά, τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών και η πιθανή προσθήκη των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ, με τη Γερμανία να τονίζει πως θα στήριζε τούτη την επιδίωξή τους.

Η Φινλανδία θα αποφασίσει στις 12 Μαΐου για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η απόφαση για τη συμμετοχή στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα ληφθεί σε δύο βήματα, με τον Φινλανδό Πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο να ανακοινώνει πρώτα, τη σύμφωνη γνώμη του για την ένταξη της χώρας στη συμμαχία, ενώ θα ακολουθήσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εγκρίνοντας την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με τον φινλανδικό Τύπο.

Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και η Σουηδία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα πραγματοποιηθεί γρήγορα, εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα».

Οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ ύστερα από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014, αλλά δίχως να έχουν προχωρήσει στο επόμενο βήμα.