Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Σωκράτη Μάλαμα είναι το τραγούδι «Πριγκιπέσσα». Πρόκειται για ένα από τα πιο ερωτικά τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας, με ιδιαίτερα έντονο στίχο και λίγο αντισυμβατικό. Ένα πολύ αληθινό τραγούδι. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που έχει αγαπηθεί και από το νεανικό κοινό.

Το τραγούδι περιέχεται στο δίσκο του «Ο Φύλακας κι ο Βασιλιάς», που κυκλοφόρησε το 2000. Η ενορχήστρωση είναι του Άκη Κατσουπάκη και διαφοροποιείται από τις ενορχηστρώσεις του Σωκράτη Μάλαμα, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά όργανα, μαζί με παραδοσιακά -Τζουρά και Στάμνα .Kανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του Σωκράτη Μάλαμα.

Όλες οι ερμηνείες του είναι εκπληκτικές όπως και τα δημιουργήματά του. Είναι εντυπωσιακό ότι παρόλο που ο ίδιος κινείται σε καλλιτεχνικό χώρο εκτός συστήματος των charts, το τραγούδι του έχει ανέβει πολλές φορές, φτάνοντας μάλιστα στην κορυφή των ψηφιακών πωλήσεων. 

Ο Σωκράτης Μάλαμας είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του λεγόμενου έντεχνου τραγουδιού. Ο ίδιος αποκάλυψε πως όταν έπαιξε για πρώτη φορά το τραγούδι «Πριγκιπέσσα», έβαλε τα γέλια. Ωστόσο, κρύβει πίσω του μια ιδιαίτερα τρυφερή ιστορία, όπως άλλωστε είναι και οι στίχοι του.

Η ιστορία της Πριγκιπέσσας

Ο Σωκράτης Μάλαμας πριν από κάποια χρόνια σε συνέντευξή του στο ΒΗΜagazino, είχε μιλήσει για το αγαπημένο τραγούδι, αποκαλύπτοντας την ιστορία του.

Συγκεκριμένα είχε πει:

«Την έγραψα ως δώρο γενεθλίων σε μια γυναίκα, επειδή δεν είχα λεφτά να της πάρω κάτι. Μαγείρευε να φάμε φακές, που ήταν ό,τι είχε απομείνει, και ενώ την έβλεπα σκέφτηκα: «Αυτό αξίζει τον κόπο τώρα να το τραγουδήσει κάποιος, να το βγάλει προς τα έξω». Το έγραψα και το έπαιξα κατευθείαν, χωρίς να μεσολαβήσει καθόλου χρόνος. Όταν το έπαιξα λύθηκα στα γέλια, το θεώρησα τόσο αστείο. Η φίλη μου, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική, άφησε κάτω τις κουτάλες και μου είπε: «Πότε το έγραψες αυτό το τραγούδι; Το ξέρεις ότι είναι πάρα πολύ καλό; Απορώ γιατί γελάς».

Στο τέλος παραδέχτηκε πως την συγκεκριμένη γυναίκα την παντρεύτηκε.