Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο και την αυτονομία του ελληνικού πανεπιστημίου.

Η Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε ότι «οι διοικήσεις πρέπει να κάνουν όσα προβλέπονται από το νόμο για την ασφάλεια και την ουσιαστική λειτουργία τους ως ακαδημαϊκοί χώροι» επισημαίνοντας ότι μόνο 8 από τα 24 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας.

«Δεν είναι δύσκολη η φύλαξη και η περιφρούρηση»

«Δεν είναι τυπικό ή γραφειοκρατικό το ζήτημα. Είναι σημαντικό να έχουμε τα σχέδια ασφαλείας και να ξεκινάμε με ένα κείμενο που θέτει πολύ συγκεκριμένες γραμμές. Τη χαρτογράφηση κάθε χώρου και για τον βέλτιστο τρόπο φύλαξης. Τα ηλεκτρονικά μέσα όπου μπορούν να εφαρμοστούν. Πρέπει να συζητήσουμε για το θέμα της ελεγχόμενης εισόδου εκεί που μπορεί να εφαρμοστεί. Γιατί πολλοί λένε ότι αρκετοί χώροι είναι πολύ μεγάλοι και η ελεγχόμενη είσοδος ανέφικτη. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολη η φύλαξη και η περιφρούρηση. Είναι μια ευκαιρία στη Σύνοδο των Πρυτάνεων να συζητήσουμε αυτά τα δυο σκέλη, το νομικό και το σκέλος των υποδομών», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη μιλώντας νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Επανέλαβε, δε, ότι «όταν υπάρχει αποδεδειγμένη εμπλοκή ενός φοιτητή μιας φοιτήτριας σε μια έκνομη ενέργεια που μπορεί να επιφέρει βαριές σωματικές βλάβες αλλά και υλικές καταστροφές, μετά από διαβάθμιση της σοβαρότητας των περιστατικών, θα φτάνουμε στη διαγραφή».

Τέλος η υπουργός, ανέφερε ότι το ζήτημα της ασφάλειας συνδέεται καίρια με το πώς εντέλει γίνεται μέσα στο πανεπιστήμιο η ιερή διαδικασία της εκπαίδευσης και της έρευνας.

«Αυτά παραβιάζονται όταν κάποιος μπαίνει μέσα, δέρνει, απειλεί, εκφοβίζει και μπορεί να προκαλέσει και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Είναι αταλάντευτη η πολιτική μας βούληση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα φαινόμενα και στο τέλος να έχουμε ένα πανεπιστήμιο που μπορεί να χαίρεται με τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα του και να μην απολογείται για το κομμάτι της βίας που δεν είναι συναφές με την εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή ζωή».

 

 

Διαβάστε ακόμη: