Σχεδόν όλοι σήμερα γνωρίζουν πώς είναι ένα ζεστό κινητό τηλέφωνο στο χέρι τους. Αυτή είναι η ζήτηση ενέργειας. Και το χέρι σας δεν είναι το μόνο πράγμα που ζεσταίνει το τηλέφωνό σας.

Η τεράστια υποδομή που υποστηρίζει το τηλέφωνό σας συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και το πρόβλημα φαίνεται πιθανό να επιδεινωθεί.

Μια πρόσφατη έκθεση από την εταιρεία ανάλυσης βιωσιμότητας Greenspector διαπίστωσε ότι οι δημοφιλείς εφαρμογές TikTok, Facebook και Snapchat, με τα δισεκατομμύρια χρήστες τους, οδηγούν σε περαιτέρω χρήση ενέργειας και εκπομπές ρύπων.

Όπως αναφέρει το CNBC, η έρευνά της υποστήριξε ότι η καθημερινή χρήση των 10 πιο δημοφιλών εφαρμογών κοινωνικών μέσων στον κόσμο από ένα άτομο είναι παρόμοια με το να ταξιδεύει 0,87 μίλια με ένα ελαφρύ όχημα ή 332 μίλια το χρόνο.

Ψηφιακή σπατάλη

Ο Lotfi Belkhir, αναπληρωτής καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο McMaster, είπε ότι η όρεξή μας για τηλέφωνα και τις εφαρμογές που τα χρησιμοποιούν είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

«Νομίζω ότι από την άποψη της βιωσιμότητας, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πολύς χρόνος σε ένα smartphone ισοδυναμεί με ψηφιακή ρύπανση και ψηφιακή σπατάλη», είπε ο Belkhir.

«Είναι απλά ανθυγιεινό σε υπερβολικές ποσότητες, οπότε πιστεύω ότι η ιδέα της ψηφιακής ρύπανσης θα πρέπει να αρχίσει να πηγαίνει προς τις μάζες, ότι η υπερβολική και περιττή χρήση smartphone μπορεί να είναι εξίσου κακή με το να πετάς το πλαστικό σου στο δρόμο».

 

Περισσότερα τα smartphones από τους κατοίκους του πλανήτη

Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε πόσα smartphone υπάρχουν εκεί έξω. Οι προβλέψεις από την εταιρεία δεδομένων καταναλωτών Statista δείχνουν ότι υπάρχουν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια κινητές συσκευές σε λειτουργία παγκοσμίως — συμπεριλαμβανομένων τόσο των smartphone όσο και των tablet.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες συσκευές στον κόσμο από ό,τι άνθρωποι, οι καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν τα πιο πρόσφατα και καλύτερα μοντέλα.
Αυτό προωθείται από μια αγορά smartphone που είναι έντονα ανταγωνιστική με σημαντικούς παίκτες όπως η Apple, η Samsung και η Huawei.

Οι καταναλωτικές συνήθειες δαπανών το υποστηρίζουν.

Ρεκόρ κερδών

Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση κερδών της, η Apple ανέφερε 38,87 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις iPhone — μια αύξηση άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Η Samsung ανέφερε επίσης αύξηση στις πωλήσεις στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση.

Ο Stefan Koester, ανώτερος αναλυτής πολιτικής σε ένα thinktank που ονομάζεται Information Technology and Innovation Foundation, είπε στο CNBC ότι γενικά οι κατασκευαστές smartphone έχουν κάνει τις συσκευές τους πιο αποτελεσματικές όσον αφορά τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η ραγδαία επέκταση της συνδεσιμότητας, όπως το 5G, μπορεί να θέσει νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η επίδραση της πανδημίας

«Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Covid, όλοι είδαμε τα οφέλη της αυξημένης πρόσβασης στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, αλλά το 5G ειδικότερα θα απαιτήσει μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας», είπε ο Koester.

Ακριβώς ποιος θα είναι αυτός ο αντίκτυπος στην τροχιά εκπομπών της ψηφιοποίησης μένει να φανεί, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ericsson , η απορρόφηση των συνδρομών 5G ήταν πολύ πιο γρήγορη από τους προκατόχους της. Υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 580 εκατομμύρια συνδρομές 5G μέχρι το τέλος του έτους. Προβλέπει ότι έως το 2026, τα δίκτυα 5G θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας κίνησης smartphone.

Η μείωση των εκπομπών είναι ένα θέμα για πολλούς από τους τεχνολογικούς γίγαντες, με αρκετούς να κάνουν διάφορες υποσχέσεις για τις επόμενες δεκαετίες. Η κατασκευάστρια του iPhone, Apple δήλωσε ότι θα είναι ουδέτερη από άνθρακα έως το 2030 και έχει επενδύσει πολλά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις δραστηριότητές της, ενώ η κινεζική Huawei ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αναπτύξει πιο ενεργειακά αποδοτικές υποδομές όπως κεραίες για να κάνει τα δίκτυά της 5G πιο πράσινα.