Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε τα 4 μέτρα για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και των ανατιμήσεων.

Ποια είναι τα 4 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αυτά είναι τα 4 μέτρα για τις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια:

1.Μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική πινακίδαΜείωση τουλάχιστον 5% στην τιμή για έξι μήνες. Η μείωση θα πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις ήδη υπάρχουσες εκπτώσεις. Η αρχική τιμή είναι η τιμή ραφιού μέχρι χθες. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδή τιμή θα επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

2.Ελέγχουμε αυστηρά τους προμηθευτές όπως και την εφοδιαστική αλυσίδα. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους

3.Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ πρέπει να κοινοποιούν τι τιμές στα λαχινικά και στα φρούτα. Οι τιμές θα δημοσιεύονται στο e-katanalotis. Στόχος η ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας.

4.Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ενδυναμώνουμε επίσης τον καταναλωτή και τον καθιστούμε σύμμαχό μας για την ακρίβεια. Καταγγγελίες θα γίνονται στο 1520 και θα φτιάξουμε και ειδική εφαρμογή.

Τα μέτρα για τη Θεσσαλία

Νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης είχε παρουσιάσει τα 4 μέτρα που έχουν ληφθεί ειδικά για τη Θεσσαλία.

  • Πλαφόν στο νερό
  • Κλειδώσαμε το πλαφόν κέρδους σε όλες τις εταιρίες για διατροφή
  • Ζητήσαμε από τις αλυσίδες πώλησης τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών και ύπνου να χαμηλώσουν τι τιμές τους -Πωλούνται προιοντα με τιμές κάτω του 20%. Βλέπουμε αυξήσεις στον τζίρο σούπερ μάρκετ που φθάνει το 80%
  • Αποστείλαμε κλιμάκια ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ για να ελεγχθεί η αγορά και έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις. Πρόστιμα 110.000 ευρώ την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλία. Ζήτησαμε ελέγχους και σε λαϊκές.

Διαβάστε ακόμη: