«Πήραμε από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης, συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Φροντίσαμε όλο το διάστημα του 2021 να τα ενισχύουμε και με επιδοτήσεις και με μόνιμα μέτρα. Το ίδιο θα κάνουμε και για όλο το 2022 αλλά και για όσο διάστημα χρειαστεί ακόμα».
Αυτό απάντησε στο ΚΙΝΑΛ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά τη συζήτηση επερώτησης που είχαν καταθέσει τα στελέχη του για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.
Η ενεργειακή κρίση
«Αυτό αποδεικνύει ότι η ενεργειακή κρίση δεν προέκυψε από τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση το πρόβλημα αλλά ότι πρόκειται για διεθνή κρίση. Και δεν είναι η Ελλάδα η πιο ακριβή χώρα στις λιανικές τιμές ενέργειας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η χώρα μας ήταν 30% πιο φθηνή από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στη τιμή της κιλοβατόρας», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.
«Η κυβέρνηση πήρε από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, ουσιαστικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», είπε, σημειώνοντας ότι «κυρίως για τα νοικοκυριά ήταν οριζόντια χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επεσήμανε ακόμα ότι «ήδη ο ΔΕΔΔΗΕ, προχώρησε με γρήγορες διαδικασίες στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε απόλυτα δυσμενή θέση.
Και ο κ. Σκρέκας συνέχισε:
«Τον Ιανουάριο πάνω από 150.000 νοικοκυρά και πάνω από 130.000 επιχειρήσεις στηρίξαμε με επιδοτήσεις. Δώσαμε στους αγρότες 50 εκατ. ευρώ για να καλύψουμε αναδρομικά το 80% της επιβάρυνσης που είχαν από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.
«Εκτιμάται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας από 30%-70% . Τέτοια προγράμματα θα συνεχιστούν γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από την διεθνή ενεργειακή κρίση», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.
Σημείωσε παράλληλα, ότι «ήδη ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στην δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας και υπάρχουν αυτή τη στιγμή τέσσερις διακριτές κατηγορίες που αφορούν επενδυτές, νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές, αγρότες για την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων ενέργειας χαμηλού κόστους».
«Αυτά όλα τα μέτρα δεν είναι τίποτα για εσάς που μιλάτε για απραξία της κυβέρνησης; Έχετε κάτι παραπάνω να μας πείτε ή θα κάνετε αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;» είπε, σημειώνοντας ότι το μόνο που άκουσα είναι να μειώσουμε τον μειωμένο ήδη ΦΠΑ.
Κατηγόρησε δε το ΚΙΝΑΛ ότι καμία πρόταση δεν έχει καταθέσει ούτε στην Ελλάδα ούτε στα διεθνή φόρουμ που συμμετέχει:
«Η απραξία δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την κυβέρνηση αλλά με το ΚΙΝΑΛ που δεν έκανε ούτε στην Ελλάδα ούτε σε διεθνές επίπεδο καμία πρόταση Η Ελλάδα όμως είναι μεταξύ των δύο πρώτων χωρών της ΕΕ που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και αυτό έγινε από τη δική μας κυβέρνηση. Είναι η πρώτη χώρα που κατάφερε να στηριχθούν μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εσείς τι αντίστοιχες προτάσεις κάνατε; Καμία», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«Η Ελλάδα ήταν από τις δύο πρώτες χώρες που πήρε μέτρα στήριξης τους. Η χώρα μας ήταν η μοναδική στην ΕΕ που δημιούργησε το ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και από τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ στηρίζεται η ελληνική κοινωνία. Έχουν δοθεί μέχρι τον Ιανουάριο 1,7 δισ. επιπλέον και μέχρι τον Φεβρουάριο θα φθάσουν στα δύο δισ. τα περισσότερα αναλογικά, για να στηριχθούν τα νοικοκυριά.
Πέρα από το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης προχωρήσαμε στο διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης και από τα 84 εκατ. ευρώ έφθασε στα 174 εκατ. και είναι οι δικαιούχοι του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση προχωρά με συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να απορροφήσουν πάνω από το 50% της αύξησης του κόστους της ενέργειας», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.
«Στόχος και προσπάθεια μας με τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι πρώτον, να στηρίξουμε την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων για να μην χαθούν θέσεις εργασίας και δεύτερον, να μην περάσουν οι ανατιμήσεις στα προϊόντα και αυξηθεί περισσότερο ο πληθωρισμός. Οι συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα και ανησυχία, για τη συνέχιση του προβλήματος της ενεργειακής κρίσης», επεσήμανε.
«Εμείς, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις» σημείωσε και τόνισε: Μέχρι τα τέλη του 2022 έχουμε προγραμματίσει να διατεθούν δύο δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας. Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική, που θα δώσει τη δυνατότητα και στήριξης της ελληνικής κοινωνίας και της εξοικονόμησης ενέργειας», κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος.