Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής για τον ΔΕΔΔΗΕ, τόνισε ότι «Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε το 100% της ακρίβειας», απορρίπτοντας τις προτάσεις για πάγωμα των τιμολογίων της ΔΕΗ και χαρακτήρισε επικίνδυνες τις απόψεις αυτές.
Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αναχαίτιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης θα συνεχιστεί υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να απορροφηθεί το 100% των ανατιμήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ακόμη, ο υπουργός, απαντώντας στις ανησυχίες των βουλευτών της ΝΔ αλλά και στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, είπε ότι «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ για να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία, διατηρώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία, φυσικά ζούμε μέσα στα προβλήματα αυτά και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις».
«Δεν λύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας με ένα νόμο και ένα άρθρο, είναι ανεδαφικό και επικίνδυνο αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, να παγώσουμε τις τιμές. Αν ήταν έτσι, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα. Αυτά ακούγονται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήταν 5 χρόνια πρωθυπουργός», ανάφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την ΕΕ τον σχεδιασμό ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα διαθέσει 100 δις ευρώ για το 2022 για την ενέργεια.
Από την πλευρά τους οι βουλευτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι όχι μόνο για τις τιμές της ενέργειας αλλά και για το κόστος που αυτή προκαλεί στην αγροτική παραγωγή. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Χρ. Μπουκώρου, ο οποίος είπε πως η πίεση στα βουλευτικά γραφεία για τις αυξήσεις στα τιμολόγια είναι «πολύ μεγάλη», με τον Χρήστο Κέλλα να χαρακτηρίζει «ακριβοθώρητο τον υπουργό».
Γεροβασίλη: Απαραίτητη η ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ
Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο reader.gr, τόνισε την ανάγκη ανάκτησης του δημοσίου ελέγχου στην ΔΕΗ.
Η κυρία Γεροβασίλη άσκησε κριτική στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης που “είχε αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι πρώτη στην τιμή χονδρικής της ενέργειας και τέταρτη στην τιμή της βενζίνης όταν το κατά κεφαλή εισόδημα είναι στο 62% του μέσου όρου της ΕΕ».
Ακόμη, σημείωσε ότι «Ενώ στην κυβέρνηση ήταν γνώστες της μελλοντικής ανόδου του κόστους της ενέργειας μέσα από τις τιμές των προθεσμιακών προϊόντων, επέλεξαν να ιδιωτικοποιήσουν τη ΔΕΗ. Προηγουμένως, είχαν προχωρήσει στην άμεση απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας την ώρα που άλλοι στην ΕΕ έθεταν ως καταληκτικό έτος αυτής της εξέλιξης το 2038 και ακόμη παραπέρα. Σε χώρες όπως η Γαλλία μπήκε πλαφόν 4% στις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος, στην Ισπανία μειώθηκε ο ΦΠΑ, στην Τσεχία οι λογαριασμοί ρεύματος και αερίου εξαιρέθηκαν από το καθεστώς ΦΠΑ. Εδώ, η κυβέρνηση απέρριψε δύο τροπολογίες μας για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα».
Η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες, η ανάγκη άσκησης δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ από το βασικό μέτοχό της, το ελληνικό δημόσιο, είναι επιβεβλημένη. Όπως επιβεβλημένος είναι άλλωστε και ο αυξημένος έλεγχος της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο πως η τιμή του ρεύματος επί 4,5 χρόνια κατά τη δική μας διακυβέρνηση και παρά τις πιέσεις δεν αυξήθηκε. Η ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου της ΔΕΗ θα επιτευχθεί με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου ήδη εφαρμόζεται επιτυχημένα».