Τη διαβεβαίωση ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα συνεχιστούν και μετά την πανδημία δίνει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργού Ακης Σκέρτσος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» στον Άγγελο Κωβαίο. Ο στενός  συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη εφιστά την προσοχή στην εντατικοποίηση των εμβολιασμών, ειδικά στις νεότερες ηλικιακές ομάδες και στους άνω των 60 . Κάνει δε λόγο για ομαλή μετάβαση στην οικονομική δραστηριότητα, και  αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να εξηγηθούν καλύτερα στην κοινή γνώμη οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

Παρά την εντυπωσιακή οργάνωση των εμβολιασμών, παρουσιάζεται το πρόβλημα της επιφυλακτικότητας και της μειωμένης προσέλευσης. Πώς θα αντιμετωπιστεί;

«Ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό ήδη η παράλληλη γραμμή εμβολιασμών για τους πολίτες άνω των 30 ετών. Επισπεύδεται δηλαδή η κάλυψη των παραγωγικών ομάδων του πληθυσμού, ώστε να θωρακίσουμε και επαγγέλματα και εργαζομένους στον τουρισμό, το λιανεμπόριο, την εστίαση, που σταδιακά θα ανοίγουν. Πρέπει να στοχεύσουμε σε δύο ομάδες, τους νεότερους που πρέπει να εμβολιαστούν και τους άνω των 60, που πρέπει να πειστούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος προστασίας της υγείας τους. Το ρίσκο του εμβολίου είναι απειροελάχιστο σε σχέση με το ρίσκο της νόσησης και της βαριάς νόσησης και του θανάτου, ειδικά γι’ αυτές τις ηλικίες. Ο Απρίλιος έχει δείξει ότι οι διασωληνωμένοι είναι σε συντριπτικό ποσοστό ανεμβολίαστοι. Οσοι έχουν εμβολιαστεί, ακόμη και με την πρώτη δόση, είναι πολύ πιο προστατευμένοι από τον ιό. Τα μήνυμα είναι “εμβολιαστείτε”. Είναι ανοιχτές οι γραμμές εμβολιασμού, τα εμβόλια είναι ολοένα και περισσότερα και πρέπει οι πολίτες να το κάνουν για να απελευθερώσουν τόσο τους ίδιους από το βάσανο και τον φόβο του ιού, αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία».

Μιλώντας ρεαλιστικά, πόσο γρήγορα μπορεί να «τρέξει» το Ταμείο Ανάκαμψης;

«Η Ελλάδα έχει ήδη κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα. Κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ήδη από το φθινόπωρο του 2020, υπήρξε εντατική διαβούλευση με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και είμαστε έτοιμοι την επόμενη εβδομάδα να καταθέσουμε και στη Βουλή την πρόταση που έχει παρουσιαστεί. Το σχέδιο περιλαμβάνει 112 μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, 58 σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να κάνουν την Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο εξωστρεφή, πιο παραγωγική, πιο ανοιχτή στη διαφορετικότητα, πιο “πράσινη”, πιο ψηφιακή, εν τελεί πιο ευημερούσα. Στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης το ΕΣΠΑ έχει κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς, άρα υπάρχουν η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η βούληση να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα και αυτά τα κονδύλια».

Εδώ και έναν χρόνο ασκείτε μια επιδοματική πολιτική, λόγω της ανάγκης να στηριχθεί η οικονομία, θα ακολουθήσει όμως μια περίοδος κατά την οποία πολλά από τα χρήματα που έχουν δοθεί θα πρέπει να επιστραφούν. Αυτό θα δημιουργήσει μια άλλη πολιτική συνθήκη. Είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό;

«Υπάρχουν μέτρα τα οποία στοχεύουν ακριβώς στο να υπάρξει ομαλή μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση στην επόμενη, της επαναλειτουργίας της οικονομίας, έχουν δοθεί δυνατότητες για επέκταση ρυθμίσεων, άρα δίνονται ανάσες. Ταυτόχρονα υπάρχουν προγράμματα στήριξης, όπως τα “Γέφυρα I & II” για την υποστήριξη των δανειοληπτών, με σημαντική κρατική παρέμβαση και ενίσχυση σε δάνεια και σε όσους είναι καλοπληρωτές. Πιστεύουμε ότι με όλα αυτά θα υπάρξει αυτή η ομαλή μετάβαση από την κρατική στήριξη στην επαναλειτουργία της οικονομίας».

Ολα αυτά τα δισεκατομμύρια που έχουν μοιραστεί, δεν θα γίνουν φόροι κάποια στιγμή;

«Οχι απαραίτητα. Γιατί να γίνουν φόροι; Δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουμε με υψηλότερους φόρους, αντιθέτως πολιτική της κυβέρνησης είναι η μείωση της φορολογίας. Αυτό έγινε ακόμη και στις συνθήκες της πανδημίας, θα συνεχίσει να γίνεται. Η φορολογική ελάφρυνση για εμάς είναι μοχλός ανάπτυξης και επανεπένδυσης κεφαλαίων, άρα και δημιουργίας θέσεων εργασίας και περισσότερων εσόδων. Συνεπώς το μέρισμα αυτό της κρατικής στήριξης που δόθηκε σε όσους το είχαν ανάγκη, θα επιστρέφει μέσα από τη διεύρυνση της οικονομικής και παραγωγικής βάσης και μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ».

Θα έχετε ακούσει την κριτική για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, ακόμη και από βουλευτές της ΝΔ. Τι απαντάτε;

«Οτι αν δεν υπήρχε το επιτελικό κράτος δεν θα μπορούσαμε να έχουμε διαχειριστεί πολλά δύσκολα φαινόμενα, πρωτοφανή, όπως αυτά του τελευταίου χρόνου. Το επιτελικό κράτος ουσιαστικά είναι ο συνεκτικός ιστός, ώστε μία κυβέρνηση να λειτουργεί πιο συνεργατικά, να αναλαμβάνει να υλοποιήσει σύνθετες πολιτικές, διυπουργικού χαρακτήρα και να βεβαιώνεται ότι αυτές ξεκινούν και ολοκληρώνονται στον χρόνο που πρέπει. Αυτή είναι η δουλειά του επιτελικού κράτους, δεν είναι να επιβάλλει τι θα κάνει ο κάθε υπουργός. Μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται στη βάση συγκεκριμένων προγραμμάτων. Οταν αυτά δεν υλοποιούνται, καταψηφίζονται. Το επιτελικό κράτος θυμίζει στα μέλη της κυβέρνησης, στο κόμμα, στους πολίτες, ότι “έχω εκλεγεί για αυτά και στο τέλος της θητείας μου θα γίνει απολογισμός με βάση αυτά”». 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.