O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει συζήτηση γα οριστική άρση των περιοριστικών μέτρων από τα μέσα Μαΐου και μετά, χάρη κυρίως στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που προχωρά.
Μιλώντας στον Θέμα 104,6, είπε ότι τον Απρίλιο θα έχουμε 1,5 εκατ. εμβολιασμούς και έως το Πάσχα θα έχουμε υπερβεί τα 3 εκατομμύρια. Έτσι, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό την προστασία των ευάλωτων ομάδων, σύμφωνα με τη στρατηγική της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται να νοσούν, αλλά δεν θα φτάνουν στο νοσοκομείο και πολύ περισσότερο στις ΜΕΘ, είπε ο κ. Σκέρτσος. Ωστόσο, εκτίμησε ότι το 2021 θα συνεχίσουμε να ζούμε με μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς παρότι θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος των ευάλωτων ομάδων έως το καλοκαίρι, οι υπόλοιποι δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το Φθινόπωρο.
Ο κ. Σκέρτσος σχολίασε και τη σύγχυση που προκαλείται συχνά από διαφορετικές απόψεις κυβερνητικών στελεχών, διατυπώνοντας εμμέσως και μία αυστηρή προειδοποίηση. Όπως τόνισε, η κυβερνητική γραμμή ανακοινώνεται την Παρασκευή από τον κ. Χαρδαλιά. Η σύγχυση προκαλείται από την πολυφωνία σε έναν βαθμό, όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, υπογραμμίζοντας πως έχουν ευθύνη και οι επιστήμονες, τα ΜΜΕ, αλλά και οι δημοσιογράφοι. Καθώς, όλο αυτό δημιουργεί, όπως είπε, σύγχυση στους πολίτες και εκνευρισμό. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία ως προς το μήνυμα, που εκπέμπουμε, όπως είπε.
«Επιθυμούμε ένα ελεγχόμενο και ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας με όλα τα εργαλεία που δίνει η επιστήμη και με τα self test και την επιδημιολογική επιτήρηση» σημείωσε αναφερόμενος στο πώς κινείται η κυβέρνηση.
Προέτρεψε δε, ότι από δω και πέρα με τα πολλά self test θα πρέπει να βλέπουμε το δείκτη θετικότητας και όχι τον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων. «Με τον δείκτη θετικότητας να αξιολογούν και οι επιστήμονες τα δεδομένα» πρόσθεσε με νόημα, στέλνοντας επίσης μήνυμα και στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας και αναρωτήθηκε «πώς γίνεται σε άλλες χώρες να έχουν περισσότερες δραστηριότητες ανοιχτές, ενώ έχουν τα ίδια κρούσματα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση πάντως διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κυβερνητική δυσφορία για την επιτροπή και ότι όλες οι πλευρές έχουν ένα κοινό στόχο. Πρωτεύων είναι η προστασία της υγείας, αλλά δεν πρέπει να πληγεί η οικονομία πρόσθεσε με νόημα. Για τα περιοριστικά μέτρα σημείωσε ότι όσο πιο αυστηρά είναι τόσο μικρότερη είναι η συμμόρφωση του κόσμου.