“Δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι” έγραψε κάποτε μια ένθερμη φεμινίστρια της ιστορίας. Η Simon de Beauvoir. Μια χαρισματική προσωπικότητα…Υπαρξίστρια, συγγραφέας, φιλόσοφος, ακτιβίστρια αλλά πάνω απ’ όλα η γυναίκα που άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το “αδύναμο φύλο”.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Με το παραπάνω δείχνει την άποψή της ότι η θηλυκή ταυτότητα είναι δημιούργημα της κοινωνίας και όχι αναπόδραστη αναγκαιότητα. Η Simon υποστηρίζει ότι η κοινωνία κρατάει τις γυναίκες σε θέση κατωτερότητας και περιγράφεται με όρους αρνητικούς σε σχέση με των αντρών….

Υπήρξε σύντροφος του Sartre και συγγραφέας του βιβλίου“Το Δεύτερο Φύλο”. Ένα βιβλίο που βρισκόταν για χρόνια στη λίστα του Βατικανού με τα απαγορευμένα βιβλία, όπου η Beauvoir αναλύει πώς η γυναίκα παρουσιάζεται ως το τυπικό παράδειγμα Άλλου και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είναι καταπιεσμένη.

Οι σημερινές γυναίκες χάνουν την θηλυκότητα τους..

“Οι σημερινές γυναίκες έχουν σχεδόν εκθρονίσει τον μύθο της θηλυκότητας. Αρχίζουν να κάνουν αισθητή την ανεξαρτησία τους με πολύ συγκεκριμένους τρόπους. Δεν καταφέρνουν όμως εύκολα να βιώσουν απόλυτα την κατάστασή τους ως ανθρώπινα όντα. Έχοντας ανατραφεί από γυναίκες, μέσα στους κόλπους ενός γυναικείου κόσμου, ο φυσιολογικός προορισμός τους είναι ο γάμος, ο οποίος στην πραγματικότητα τις υποδουλώνει ακόμα και σήμερα στον άντρα. Το ανδρικό κύρος κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί: στηρίζεται ακόμα σε γερές οικονομικές και κοινωνικές βάσεις…”

`Ενα από τα αριστουργήματα της ιδιαίτερης αυτής γυναίκας, είναι :“Οι αναμνήσεις μιας καθωσπρέπει κόρης”. Πρόκειται για τον πρώτο τόμο της μεγάλης αυτοβιογραφίας της. Η ενδιαφέρουσα αισθαντική ιστορία μιας κοπέλας που αντιστέκεται στις παλιές αρχές και προκαταλήψεις. Και φυσικά, μια τέτοια συμπεριφορά απαιτούσε τόλμη, θάρρος και δυναμισμό που ελάχιστες γυναίκες της εποχής της είχαν. Τα παιδικά της χρόνια, η εφηβεία της και η εξέγερσή της στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης μαζί με τον άνδρα που αγάπησε, τον Jean Paul Sartre, αποδεικνύουν πως η Simon, από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής της, δεν σταμάτησε να δίνει τη δική της υπέροχη μάχη κόντρα στο συντηρητισμό που περιόριζε τις γυναίκες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr