Σήμερα η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, θα αναχωρήσει από την Τρίπολη και θα μεταβεί στη Βεγγάζη, για να παραστεί στην τελετή εγκαινίων του εκεί ελληνικού Γενικού Προξενείου, πλαισιωμένη από την ελληνική κοινότητα. Επισημαίνεται πως θα είναι το πρώτο Γενικό Προξενείο που θα λειτουργήσει στην πόλη αυτή της ανατολικής Λιβύης. Νέος γενικός πρόξενος αναλαμβάνει ο Αχιλλέας Ρακίνας.

Στην αποστολή συμμετέχει ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής, ενώ τη συνοδεύουν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Λιβύης Γιώργος Κουμουτσάκος και ο αντιπρόεδρός της Γιώργος Κατρούγκαλος.

Με την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και σήμερα του προξενείου στη Βεγγάζη, η Ελλάδα “δηλώνει παρούσα” στην επόμενη ημέρα της Λιβύης και καταδεικνύει την επιθυμία της να συμμετάσχει ενεργά στην ανοικοδόμησή της και να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις της. «Θα διαμορφωθούν δύο ισχυροί βραχίονες για να γεφυρώσουν τις όποιες αποκλίσεις υπήρχαν στο παρελθόν μεταξύ των δύο κρατών, αλλά και να οικοδομήσουν νέους δεσμούς συνεργασίας και κοινής προόδου», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή της επίσημης επαναλειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, στις αρχές Απριλίου.