Στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια χρονική στιγμή έντονης γεωπολιτικής έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που είχαν βρεθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Σήμερα, επιστρέφει για να ενισχύσει την ελληνοϊσραηλινή στρατηγική σχέση, εστιάζοντας σε άμυνα, ενέργεια και περιφερειακή σταθερότητα.
Ενέργεια, άμυνα και ειρήνη στο τραπέζι
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει:
- Διμερή συνεργασία με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία, με ανοικτό το ενδεχόμενο για συμπαραγωγή αμυντικών συστημάτων από ισραηλινές και ελληνικές εταιρείες.
- Συντονισμός για ενεργειακά projects, όπως ο IMEC (India-Middle East-Europe Corridor), που ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση Ελλάδας και Ισραήλ.
- Περιφερειακές εξελίξεις, με αιχμή τον Νότιο Λίβανο, τη Γάζα, τη Συρία και την αναβάθμιση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ).
Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει τον Ισραηλινό ομόλογό του για τη τετραμερή του Παρισιού (με Γαλλία, Κύπρο, Λίβανο και συμμετοχή της Συρίας μέσω τηλεδιάσκεψης), εστιάζοντας στην ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και έναρξη πολιτικής διαδικασίας για λύση δύο κρατών στη Γάζα.
Χωρίς επαφή με την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά με έμφαση στην ειρηνευτική πρωτοβουλία
Αν και δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, λόγω ασυμβατότητας προγραμμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση υπέρ της ειρήνης και της λύσης δύο κρατών, με εγγυημένη ασφάλεια για το Ισραήλ αλλά και πολιτική προοπτική για τους Παλαιστινίους.
Η Ελλάδα, με σταθερότητα, συμμαχίες και ρόλο-γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ, επιχειρεί να παραμείνει στο κέντρο των περιφερειακών εξελίξεων.