Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown φαίνεται πως βρίσκεται η Αττική, καθώς ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ληφθούν οι αποφάσεις για το καθολικό lockdown, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ενώ τόνισε ότι «η επιτροπή θα εξετάσει τη λήψη μέτρων στην Αττική».
Και συμπλήρωσε ότι «μετά τη συνεδρίαση και τις εισηγήσεις των ειδικών θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα».
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση του να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την επιβολή ενός καθολικού lockdown τύπου Μαρτίου, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού και οι μεταλλάξεις της covid-19 έχουν προκαλέσει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Οι ειδικοί πάντως δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους η οποία εστιάζεται σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους έχουν θορυβήσει. Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία, την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ και στην συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.
«Όπου το έχουμε δει διεθνώς αυτό να συμβαίνει σχεδόν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια» έλεγε το πρωί μέλος της Επιτροπής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας «γνώμονας μου σε οποιαδήποτε εισήγηση μου θα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως ως επιστήμονες είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών».
Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.
«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» είπε ο κ.Κικίλιας, τονίζοντας πως το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.

H αντίδραση Γεωργιάδη στην είδηση για καθολικό lockdown στην Αττική

«Αν ο υπουργός της Υγείας που είναι ο υπεύθυνος, κάνει μια τέτοια εισήγηση προφανώς θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την πρόταση Κικίλια. Τόνισε ότι η μεγάλη ανησυχία αφορά την Αττική καθώς εκεί ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας και είναι πυκνοκατοικημένη και εάν ξεφύγει η πανδημία μπορεί να λάβει πολύ άσχημες διαστάσεις.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε στον ΣΚΑΙ ότι οι αποφάσεις ανακοινώνονται κεντρικά και θεσμικά και πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς τι θα πει το γενικευμένο lockdown καθώς η χώρα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε lockdown.
«Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά. Αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός (Κικίλιας), τι να σας πω. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες, ο κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης του δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι».
Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι κατά τη δική του γνώμη ο κόσμος της αγοράς έχει τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και το click away δεν έχει επιβαρύνει την κίνηση.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι αφού γίνει η εισήγηση θα γίνει συζήτηση και θα ανακοινωθούν τα μέτρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα είναι καλό να δοθεί και λίγος χρόνος για συζήτηση των μέτρων για να μην υπάρξει ξανά πισωγύρισμα και εικόνα που δεν είναι σωστή, δίνοντας την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να λέει διάφορα.

Έκρηξη κατά 205% στα λύματα στην Αττική

Την εκτίμηση πως η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής έχουν αυξηθεί κατά 205% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης, ο οποίος για ακόμα μια φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης είπε πως το ιικό φορτίο αυτό μεταφράζεται σε 100.000 ενεργούς φορείς στην Αττική, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι ασυμπτωματικοί.
«Δυστυχώς, η εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο. Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου από 10% έως 20%, ξαφνικά πριν από 3 εβδομάδες έφτασε στο 80% και αυτή την εβδομάδα στο 205%» είπε ο καθηγητής.

Δείτε την προναγγελία Κικίλια για το καθολικό lockdown στην Αττική

https://radar.gr/article/71371/katholiko-lockdown-gia-tin-attiki-tha-eisigithei-o-v-kikilias

Πως θα λειτουργήσει η αγορά σε περίπτωση lockdown

https://radar.gr/article/71523/kanonika-laikes-delivery-kai-take-away-se-periptosi-lockdown-stin-attiki