Ο Sigmund Freud ήταν ένας από τους πλέον βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ου αιώνα που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο, η απώθηση και η παιδική σεξουαλικότητα.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Οι επιστημονικές θεωρίες του και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και αποτέλεσαν αντικείμενα έντονης αμφισβήτησης όταν παρουσιάστηκαν στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Μέχρι και σήμερα προκαλούν έντονο προβληματισμό και αντιπαραθέσεις οι θεωρίες του.

Η επίδραση του Freud δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά απλώθηκε σε πολλούς τομείς της επιστήμης(ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία) και της τέχνης.

Ο Freud επισκέφτηκε για μία και μοναδική φορά στην Ελλάδα, το φθινόπωρο του 1904. Ήταν 3 Σεπτεμβρίου, με δρομολόγιο της εταιρείας Lloyd, συνοδευόμενος από τον μικρό του αδερφό Alexander.

Έφτασαν στην Αθήνα, στο δωμάτιο 31 του ξενοδοχείου «Αθηνά». Ο Freud φόρεσε το καλύτερο του πουκάμισο για να ξεκινήσουν τη βόλτα τους. Επισκέφτηκαν το Θησείο, ήπιαν καφέ κι ανέβηκαν στην Ακρόπολη όπου έμειναν για 2 ώρες. Την επόμενη μέρα πήγαν ξανά εκεί αλλά η βροχή τους έκανε να καταφύγουν στο υπόστεγο του Μουσείου. Δυστυχώς, αυτό ήταν κλειστό κι έτσι έμειναν να θαυμάζουν την θέα της πόλης από ψηλά.

Δεν έχουν σωθεί φωτογραφίες από αυτό το ταξίδι, υπάρχουν όμως επιστολικά δελτάρια που ο Freud΄έστειλε στη σύζυγό του, τη Martha. Από αυτά, λοιπόν, γνωρίζουμε πως μετά την Αθήνα, τα δύο αδέρφια πήγαν με το τρένο στην Κόρινθο, την πόλη της παιδικής ηλικίας του Οιδίποδα, και στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Πάτρα, απ’ όπου κι αναχώρησαν στις 10 το βράδυ, της 6ης Σεπτεμβρίου, με προορισμό την Τεργέστη.

Σημαντικές ώρες για το Freud, που τις θυμόταν ως το θάνατό του. Ο λόγος; Εκεί έπαθε κάτι που ο ίδιος ονόμασε «σύγχυση της μνήμης» και το περιέγραψε σε γράμμα που έστειλε στον φίλο του Romain Rolllan. Ένιωθε σαν να μην πίστευε ότι υπήρχε το συγκεκριμένο μνημείο, αν και είχε τόσα είχε μάθει και διαβάσει γι`αυτό…

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr