Ο Χένρι Κίσινγκερ συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη στο Πεκίνο με τον Σι Τζινπίνγκ. Ο Κινέζος πρόεδρος υποδέχθηκε τον Κίσινγκερ με το σχόλιο ότι οι «παλιοί φίλοι» δεν θα ξεχαστούν ποτέ, την ώρα Πεκίνο και Ουάσινγκτον καταβάλουν προσπάθειες για αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεών τους.

«Για άλλη μια φορά, η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, και για άλλη μια φορά, οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν μια επιλογή», είπε ο Σι στον εκατονταετή πρώην Αμερικανό διπλωμάτη.

Ο Κίσινγκερ έπαιξε ρόλο-κλειδί στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο τη δεκαετία του 1970 όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στις κυβερνήσεις των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ.

Σημειώνοντας πως ο Κίσινγκερ γιόρτασε πρόσφατα τα 100ά γενέθλιά του και πως έχει επισκεφθεί την Κίνα περισσότερες από 100 φορές, ο Σι είπε πως η επίσκεψή του αυτή τη φορά έχει «ξεχωριστή σημασία».

«Ο κινεζικός λαός δεν ξεχνά ποτέ τους παλιούς του φίλους, και οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα συνδέονται πάντα με το όνομα του Χένρι Κίσινγκερ», είπε ο Σι στον Κίσινγκερ στο Ντιαογιουτάι, την κρατική έπαυλη της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο, όπου γίνονται συνήθως δεκτοί οι ξένοι αξιωματούχοι.

Ο Κίσινγκερ, που απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού στην Κίνα την οποία επισκέπτεται τακτικά αφότου αποχώρησε από τη δημόσια υπηρεσία, δήλωσε πως είναι ευγνώμων που το Πεκίνο έκανε διευθετήσεις ώστε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο κτίριο όπου είχε συναντηθεί με τους Κινέζους ηγέτες κατά την πρώτη επίσκεψή του.

«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ένα θέμα παγκόσμιας ειρήνης και προόδου της ανθρώπινης κοινωνίας», δήλωσε ο Κίσινγκερ, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε τις αρχές που καθιέρωσε η Ανακοίνωση της Σαγκάης, να αντιληφθούμε την υπέρτατη σημασία που προσδίδει η Κίνα στην αρχή της μίας Κίνας, και να μετακινήσουμε τη σχέση σε μια θετική κατεύθυνση», είπε ο Κίσινγκερ στη διάρκεια της συνάντησης.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συζητήσει με την αμερικανική πλευρά τον σωστό δρόμο να προχωρήσουν οι δύο χώρες και να προωθήσουν τη σταθερή πρόοδο των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», είπε ο Σι.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν αμοιβαία και να ευημερήσουν μαζί, πρόσθεσε, τονίζοντας πως το κλειδί είναι να ακολουθήσουν τις αρχές του «αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της ωφέλιμης για όλους συνεργασίας».

Ο Κίσινγκερ συναντήθηκε επίσης με τον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι καθώς και με τον υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού στη διάρκεια της επίσκεψής του, η οποία σύμφωνα με την Ουάσινγκτον είναι ιδιωτική.

Διαβάστε περισσότερα