Μειωμένες είναι οι προβλέψεις της Shiseido για τα κέρδη της για το σύνολο του έτους λόγω της βραδύτερης ζήτησης από τους Κινέζους καταναλωτές ύστερα από την απελευθέρωση επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού στη Φουκουσίμα.

Η ιαπωνική εταιρεία καλλυντικών αναμένει τώρα βασικά λειτουργικά κέρδη 35 δισεκατομμυρίων γιεν (231 εκατομμύρια δολάρια) για το έτος που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, μια μείωση της τάξης του 42% από την προηγούμενη εκτίμηση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή. Μείωσε επίσης την πρόβλεψη για τα έσοδά της κατά 2% στα 980 δισ. γεν.

Οι πωλήσεις στην Κίνα και στην αγορά της ταξιδιωτικής αγοράς μειώθηκαν κατά περίπου 10% το τρίτο τρίμηνο, αφότου η Ιαπωνία άρχισε να απελευθερώνει νερό από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό τον Αύγουστο, με την εταιρεία να περιορίζει τις δραστηριότητες μάρκετινγκ και να αναστέλλει τις προωθητικές ενέργειες. Η Shiseido αναμένει ότι ο αντίκτυπος από την απελευθέρωση των λυμάτων θα συνεχιστεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024, δήλωσε ο Kentaro Fujiwara, επικεφαλής της εταιρείας, σε ενημέρωση την Παρασκευή.

“Ο αντίκτυπος των λυμάτων είναι προσωρινός και αναμένουμε ότι θα επανέλθει στην κανονικότητα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024”, δήλωσε ο Fujiwara. “Θα παρακολουθούμε στενά τις μελλοντικές αλλαγές στην αγορά και θα επιδιώξουμε να ανταποκριθούμε γρήγορα”.

Ενώ η απελευθέρωση νερού από τη Φουκουσίμα πληροί τα παγκόσμια πρότυπα ασφαλείας, έχει προκαλέσει την οργή ορισμένων από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Ιαπωνίας. Η ηπειρωτική Κίνα δήλωσε ότι ο γείτονάς της αντιμετωπίζει τον ωκεανό σαν “ιδιωτικό του υπόνομο” και ανέστειλε τις εισαγωγές όλων των υδρόβιων προϊόντων από την Ιαπωνία. Τα καλλυντικά προϊόντα βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο μιας ιογενούς εκστρατείας που διέδωσε αναπόδεικτους ισχυρισμούς για την ασφάλεια στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Τα λειτουργικά κέρδη της Shiseido μειώθηκαν κατά 28% σε 25,8 δισεκατομμύρια γιεν το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 5,3% στα 722 δισεκατομμύρια γιεν, όπως ανακοίνωσε.

Τα κέρδη ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο των αγορών στο Τόκιο. Η μετοχή έχει σημειώσει πτώση 25% φέτος, ενώ ο δείκτης αναφοράς Topix Index έχει αυξηθεί περισσότερο από 20%.

 

Διαβάστε ακόμη: