Σημαντική μείωση παρουσίασαν τα περιθώρια διύλισης πετρελαίου στο τρίτο τρίμηνο για τη Shell με αποτέλεσμα και τα κέρδη της να αποδυναμώνονται. Ειδικότερα, το περιθώριο κέρδους για τη διύλιση αργού μειώθηκε κατά 29% την περίοδο αυτή στα 5,50 δολάρια το βαρέλι, από 7,7 δολάρια το βαρέλι την προηγούμενη περίοδο. ανέφερε η Shell σε ανακοίνωσή της σύμφωνα με το Bloomberg.

Παράλληλα, τα έσοδα από το τμήμα χημικών και πετρελαϊκών προϊόντων της αναμένεται να είναι επίσης χαμηλότερα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, όπως προειδοποίησε ο ενεργειακός κολοσσός, επίδοση που αντανακλά την ευρύτερη αποδυνάμωση της οικονομίας. Η εν λόγω μέτρηση αυξήθηκε στην πραγματικότητα για τα χημικά, αλλά η εταιρεία δήλωσε ωστόσο ότι αναμένει «οριακή ζημία».

Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Shellη Exxon Mobil προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τα ασθενέστερα περιθώρια διύλισης θα περιόριζαν τα κέρδη του τρίτου τριμήνου κατά 1,6 δισ. δολάρια. Το αργό τύπου μπρεντ, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, σημείωσε πτώση 17% κατά την περίοδο αυτή, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ισχύ της οικονομίας της Κίνας.

Τα απροδόκητα αδύναμα στοιχεία σε μια περίοδο που είναι συνήθως μια από τις ισχυρότερες εποχές για τη ζήτηση ανάγκασε τους μεγάλους παίκτες στην αγορά πετρελαίου να προσαρμοστούν, με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του να καθυστερούν την επανεκκίνηση μέρους της αδρανούς παραγωγής. Οι τιμές έχουν έκτοτε ανακάμψει λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ενώ οι διεθνείς μεγάλες εταιρείες προετοιμάζονται για ασθενέστερα κέρδη, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι θα περιορίσουν τις αποδόσεις προς τους επενδυτές. Ο γαλλικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις επαναγορές και να συνεχίσει να ενισχύει τα μερίσματα το επόμενο έτος χάρη στην ανάπτυξη νέων έργων.

Διαβάστε ακόμη: