Σε ιστορικό χαμηλό έπεσε το ποσοστό των πολιτών της Σερβίας που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos που διενεργήθηκε στις αρχές Απριλίου, μόνο το 34,9% του δείγματος δήλωσε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα αυξήθηκε και το ποσοστό των πολιτών που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με το 43,8% να δηλώνει ότι θα ψήφιζε κατά της ένταξης στην ΕΕ εάν γινόταν δημοψήφισμα.

Το 21% των ερωτηθέντων αρνήθηκε να πάρει θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που σε κάποια δημοσκόπηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας υπερισχύουν οι αντιευρωπαϊστές. «Από τον Μάρτιο άρχισε να αυξάνεται απότομα το ποσοστό των αντιευρωπαϊστών και να υποχωρεί σταδιακά το ποσοστό των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η τάση αυτή συνεχίζεται και παρατηρείται μεγάλη υποχώρηση στο ποσοστό των ευρωπαϊστών» αναφέρει ο διευθυντής της Ipsos Μάρκο Ουλιάρεβιτς. Εκτιμά δε ότι οι αλλαγές αυτές οφείλονται στο πόλεμο της Ουκρανίας και κυρίως στο γεγονός ότι από την ΕΕ ασκούνται έντονες πιέσεις στην Σερβία για να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οχι στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε σήμερα με συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ότι η Σερβία, παρά τις πιέσεις των Βρυξελλών, δεν προτίθεται να συνταχθεί με την ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Μας λένε να επιλέξουμε πλευρά. Ε όχι, εμείς έχουμε την δική μας πλευρά που είναι το συμφέρον της Σερβίας. […] Μπορείτε να ασκείτε πιέσεις και καταναγκασμούς αλλά αυτή είναι η ειλικρινής μας θέση» δήλωσε στους FT ο Βούτσιτς. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζεται ψήφισμα με το οποίο θα καλείται η Σερβία να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.