«Κηρύξαμε μία ειδική στρατιωτική επιχείρηση, διότι δεν είχαμε κανέναν άλλο τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση πως η ώθηση της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ ήταν εγκληματική ενέργεια», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Από την 24η Φεβρουαρίου και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Λαβρόφ έχει παραχωρήσει ελάχιστες συνεντεύξεις σε δυτικά μέσα ενημέρωσης. Μιλώντας στο BBC, επανέλαβε την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου ότι υπήρχαν Ναζί στην Ουκρανία.
«Είναι πολύ κρίμα, αλλά διεθνείς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Αρμοστή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Γενικού Γραμματέα και άλλων εκπροσώπων, υφίστανται πίεση από τη Δύση. Πολύ συχνά, χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των ψευδών ειδήσεων που διαδίδονται από τη Δύση. Η Ρωσία δε φωνάζει ότι είναι καθαρή, είναι αυτό που είναι και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε», τόνισε.
Ο 72άχρονος πολιτικός, ο οποίος εκπροσωπεί τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή τα τελευταία 18 χρόνια, μπήκε στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων.
«Δε νομίζω ότι υπάρχει, πλέον, χώρος για ελιγμούς, διότι και ο Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας, δηλώνουν ανοιχτά ότι “πρέπει να νικήσουμε τη Ρωσία, να την αναγκάσουμε να γονατίσει”. Συνεχίστε, λοιπόν, κάντε το», σημείωσε, απαντώντας για το ζήτημα των δεσμών της Ρωσίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς βρίσκεται στον επίσημο κατάλογο μη φιλικών χωρών της Ρωσίας.
Σε ερώτηση για τους δύο Βρετανούς που καταδικάσθηκαν πρόσφατα σε θάνατο από Ρώσους αυτονομιστές στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία, με την επισήμανση ότι στα «μάτια» της Δύσης, η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για τη μοίρα τους, απάντησε:
«Δε με ενδιαφέρουν καθόλου τα μάτια της Δύσης, αλλά μονάχα το Διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα με εκείνο, οι μισθοφόροι δεν αναγνωρίζονται ως μαχητές».
Ακολούθησε σχόλιο του δημοσιογράφου πως «οι άνδρες εκείνοι, είχαν υπηρετήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και δεν ήταν μισθοφόροι», με τον Σεργκέι Λαβρόφ να απαντά πως «πρέπει να αποφασισθεί από τη Δικαιοσύνη».
Στη συνέχεια, κατηγόρησε το Μέσο ότι δεν αποκάλυψε την αλήθεια για όσα εξελίσσονταν στους αμάχους στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχονται από αυτονομιστές, «όταν οι άμαχοι βομβαρδίζονταν από τα στρατεύματα του Κιέβου για οκτώ χρόνια».
«Οι αυτονομιστές μάς αρνούνταν την είσοδο, κάθε φορά. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για γενοκτονία. Ωστόσο, το 2021, οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, σύμφωνα με τους αυτοαποκαλούμενους φιλορώσους “αξιωματούχους” και επτά τον προηγούμενο χρόνο.
Αν και κάθε θάνατος αποτελεί μία τραγωδία, αυτό δε συνιστούσε γενοκτονία. Αν είχε γίνει, πράγματι, γενοκτονία, τότε οι αυτονομιστές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ θα ενδιαφέρονταν να παραστούμε εκεί. Γιατί δε μας άφησαν να εισέλθουμε;», ρώτησε ο δημοσιογράφος.
«Δεν ξέρω», απάντησε ο κ. Λαβρόφ.