«Μόλις το Κίεβο επιβεβαιώσει το καθεστώς ουδετερότητάς του», προσέθεσε.

«Με βάση το αίτημα της ουκρανικής πλευράς, το καθεστώς ουδετερότητας, μη ένταξης της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και μη διάθεσης πυρηνικών όπλων θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις ασφαλείας» τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

«Προτείναμε ότι η Δημοκρατία της Λευκορωσίας θα πρέπει, φυσικά, να είναι μεταξύ αυτών των εγγυητριών χωρών», ολοκλήρωσε.

Η Ρωσία απελαύνει 45 Πολωνούς και δύο Βούλγαρους διπλωμάτες

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα (08/04) την απομάκρυνση 47 διαπραγματευτών από τη χώρα, ως αντίποινα για ένα αντίστοιχο μέτρο που αποφασίσθηκε στα τέλη Μαρτίου από τη Βαρσοβία.

«Λόγω της αρχής της αμοιβαιότητας, 45 υπάλληλοι της πολωνικής πρεσβείας και των γενικών προξενείων της στο Ιρκούτσκ, το Καλίνινγκραντ και την Αγία Πετρούπολη κηρύχθηκαν “ανεπιθύμητα πρόσωπα”», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών σε επίσημη τοποθέτησή του.

«Οι διπλωμάτες θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Ρωσία έως τις 13 Απριλίου», επισημαίνεται.

Η Πολωνία ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι θα απελάσει «45 Ρώσους κατασκόπους που παρουσιάζονται ως διπλωμάτες», στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία που διεξάγεται από τις 24 Φεβρουαρίου.

Αυτό το μέτρο δείχνει μία «συνειδητή βούληση της Βαρσοβίας να καταστρέψει οριστικά τις διμερείς σχέσεις», κατήγγειλε η ρωσική διπλωματία.