«Για να τελειώσουμε με τη μάσκα θα πρέπει να αποκτήσουμε την «ανοσία αγέλης», κάτι ίσως συμβεί γύρω στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Με σχεδόν 1500 κρούσματα έχουμε 25 θανάτους. Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους. Αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους», ανέφερε σχετικά με την επιδημιολογική εξέλιξη.

«Αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού», υπογράμμισε.

Προβλέπει επίσης κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, καθώς η κακοκαιρία «Μήδεια» των προηγούμενων ημερών, μείωσε τις μετακινήσεις και τις επαφές, άρα και τη διασπορά του ιού.

Σχετικά με τις μετακινήσεις εμβολιασμένων από νομό σε νομό, ο καθηγητής εξήγησε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν κινδυνεύει από σοβαρή νόσο. Έπειτα απο την πρώτη δόση, το ποσοστό αυτών που έχουν τον ιό στον οργανισμό τους είναι ελάχιστο και τον διατηρούν για ελάχιστο χρόνο και σε επίπεδο που μάλλον δεν είναι μεταδοτικός.

«Αν αυτός ο άνθρωπος φορέσει και τη μάσκα του, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να μολύνει κανέναν», κατέληξε.