Ανάπτυξη-ρεκόρ για τα δεδομένα των τελευταίων ετών αναμένεται στις τεχνολογικές δαπάνες στην Ευρώπη το 2024, με την αγορά να κινείται κόντρα στην οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια. Οι δαπάνες για τεχνολογία στην Ευρώπη θα σημειώσουν ανάπτυξη 9,3% το 2024, ανερχόμενες σε $1,1 τρισ. το 2024, σημειώνοντας αύξηση 9,3% από το 2023, ενώ για το τρέχον έτος ο πήχης μπαίνει στο $1 τρισ., σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.

«Παρά τη συγκεχυμένη οικονομική κατάσταση, οι δαπάνες πληροφορικής στην Ευρώπη συνεχίζουν να είναι ανθεκτικές στην ύφεση. Οι CIOs στην Ευρώπη, που ακολούθησαν τη στρατηγική «ανάπτυξη με κάθε κόστος» για πάνω από μια δεκαετία, μετατοπίζουν τώρα την έμφαση των συνεχιζόμενων έργων πληροφορικής στον έλεγχο του κόστους, την αποτελεσματικότητα και την αυτοματοποίηση, ενώ περιορίζουν τις πρωτοβουλίες πληροφορικής με μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης», αναφέρει η Gartner.

Οι αναλυτές της εταιρείας, διερευνώντας τις προτεραιότητες δαπανών πληροφορικής, διαπιστώνουν πως, αν και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αποτελεί προτεραιότητα για τους CIOs φέτος και το επόμενο έτος, δεν αποτελεί ακόμη προτεραιότητα δαπανών.

«Υπάρχουν άλλοι παράγοντες, όπως η δημιουργία εσόδων, η κερδοφορία και η ασφάλεια, που τροφοδοτούν τις δαπάνες πληροφορικής στην Ευρώπη το επόμενο έτος. Η διατήρηση ενός υγιούς περιθωρίου κέρδους έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και αυτό έχει εισαγάγει ένα νέο κύμα πραγματισμού στις επενδύσεις τους», σχολιάζει η Gartner.

Cloud και Cloud Cybersecurity

Το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφορικής είναι τα δύο τμήματα, όπου οι CIOs στην Ευρώπη αναμένεται να αυξήσουν τις δαπάνες τους περισσότερο, το 2024. Οι δαπάνες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για software θα παραμείνουν εξαιρετικά υγιείς τόσο φέτος, όσο και το 2024, αυξανόμενες κατά 14,6% το 2023 και κατά 14,5% το επόμενο έτος, ενώ οι επενδύσεις στις υπηρεσίες Πληροφορικής θα κινηθούν ανοδικά κατά 10% το τρέχον έτος και κατά 11,8% το επόμενο.

Στο μεταξύ, ενώ υπάρχουν επαρκείς δαπάνες στις αγορές των κέντρων δεδομένων για τη διατήρηση των υφιστάμενων κέντρων δεδομένων εσωτερικού χώρου, οι νέες δαπάνες συνεχίζουν να στρέφονται προς τις επιλογές cloud (συμπεριλαμβανομένης της υποδομής ως υπηρεσίας [IaaS]), η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% στην Ευρώπη το 2024.

Οι CIOs στην Ευρώπη αλλάζουν επίσης τις προτεραιότητές τους εσωτερικά, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των δαπανών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο cloud και του σχεδιασμού για τεχνητή νοημοσύνη και γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI).

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει, επίσης, προσθέσει ένα νέο επίπεδο ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια, με την Gartner να προβλέπει ότι οι δαπάνες για την ασφάλεια και τη διαχείριση κινδύνων στην Ευρώπη θα φτάσουν τα $56 δισ. το 2024, σημειώνοντας αύξηση 16% από το 2023.

Διαβάστε ακόμη: