Ο Ρενέ Μπένκο αποχωρεί από την αξίας 23 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτοκρατορία του, υποκύπτοντας στην πίεση των μετόχων καθώς η κρίση μετρητών απειλεί τον ιδιοκτήτη ακινήτων υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των Chrysler Building της Νέας Υόρκης και Selfridges στο Λονδίνο.

Η Signa Holding GmbH βρίσκεται υπό κρίση ρευστότητας που προκλήθηκε από την πτώση των αποτιμήσεων και την αύξηση των επιτοκίων, και οι επενδυτές άρχισαν να χάνουν την πίστη τους στην ικανότητα του αυτοδημιούργητου αυστριακού μεγιστάνα να σταθεροποιήσει τον όμιλο.

Για να εξελιχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά η διαδικασία, ο 46χρονος Ρενέ Μπένκο συμφώνησε να παραδώσει τα πλειοψηφικά του δικαιώματα και τη θέση του ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου στον Αρντ Γκάιβιτζ, διακεκριμένο γερμανό εμπειρογνώμονα αναδιάρθρωσης.

Η αλλαγή της ηγεσίας, η οποία μπορεί να είναι προσωρινή, εξακολουθεί να εξαρτάται από τη συμφωνία άλλων μετόχων να χρηματοδοτήσουν την αναδιάρθρωση, δήλωσε τηλεφωνικά την Παρασκευή στο Bloomberg ο μέτοχος Χανς Πέτερ Χασεστάινερ.

Η αποχώρησή του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την εταιρεία, η οποία εδώ και καιρό προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την εκθετική ανάπτυξή της και τις περίπλοκες συναλλαγές της, συμπεριλαμβανομένων μερικών με κάποιους από τους πιο γνωστούς δισεκατομμυριούχους της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια λίγο περισσότερο από μιας δεκαετίας, η οξυδέρκεια την οποία επεδείκνυε στις πωλήσεις και η ασυνήθιστη ικανότητα του Μπένκο να συγκεντρώνει χρήματα βοήθησαν τη Signa να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς επενδυτές ακινήτων της Ευρώπης, δημιουργώντας πολυτελή πολυκαταστήματα στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και στη Ζυρίχη, καθώς και κορυφαία ξενοδοχεία στη Βιέννη και στη Βενετία. Αλλά, το τέλος του φθηνού χρήματος έχει πυροδοτήσει εκτεταμένη αναταραχή στις αγορές εμπορικών ακινήτων.

Η παραίτηση

Ο Μπένκο συμφώνησε να παραιτηθεί αφού αρκετοί μέτοχοι έστειλαν επιστολή ζητώντας την αποχώρησή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο Χασεστάινερ, ο ιδρυτής της αυστριακής κατασκευαστικής εταιρείας Strabag SE, είναι ηγετική φυσιογνωμία μεταξύ των επενδυτών της Signa, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης ο ελβετός στέλεχος σοκολατοποιίας Έρνστ Τάνερ και ο γερμανός μεγιστάνας των μεταφορών Κλάους-Μίχελ Κούνε.

Εάν άλλοι επενδυτές εγκρίνουν το βήμα, το πρώτο καθήκον του Γκάιβιτζ θα είναι να καλύψει τα κενά χρηματοδότησης που έχουν σταματήσει τις κατασκευαστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένου του έργου Elbtower στο Αμβούργο – ένα εμβληματικό έργο που υποστήριξε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όταν ήταν δήμαρχος της πόλης. 

Λόγω οικονομικών καθυστερήσεων, τα συνεργεία κατασκευής ανέστειλαν τις εργασίες στο ύψους 245 μέτρων κτήριο — το οποίο έχει φτάσει μόλις τα 100 μέτρα μέχρι στιγμής.

Η κυβέρνηση του Αμβούργου έχει προειδοποιήσει πως θα λάβει μέτρα εάν οι εργασίες δεν ξαναρχίσουν σύντομα. Η μονάδα Prime της Signa, η οποία επιβλέπει την κατασκευή, ζήτησε τη συμβουλή της Rothschild & Co. για αναχρηματοδότηση χρέους.

Ο Γκάβιτζ θα χρειαστεί επίσης να επιβλέπει την αφερεγγυότητα στη διαδικτυακή μονάδα λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών της Signa, η οποία δεν έχει καταφέρει να διαγράψει ούτε ένα κερδοφόρο τρίμηνο από την εισαγωγή της στο SPAC το 2021.

Ακόμη, ο σύμβουλος αναδιάρθρωσης οδήγησε ήδη τη διαδικασία πτώχευσης για την αλυσίδα πολυκαταστημάτων Galeria της Signa, η οποία άφησε τους γερμανούς φορολογούμενους με ζημία 590 εκατομμυρίων ευρώ από δάνεια έκτακτης ανάγκης της εποχής Covid.

Ενώ η παραίτηση του Μπένκο μπορεί να καταπνίξει κάποια δυσαρέσκεια από τους άμεσους μετόχους του, η εταιρεία θα χρειαστεί επίσης να αντιμετωπίσει μια ευρεία ομάδα επενδυτών ομολόγων, ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών που θέλουν να περιορίσουν τις ζημίες τους.

Κάτοχοι ομολόγων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκαν από τη Signa Development, μια μικρότερη εταιρεία, προσέλαβαν την Kirkland & Ellis στη διαδικασία των συζητήσεών τους με την εταιρεία.

Ο Μπένκο, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως έφηβος μετατρέποντας σοφίτες στο Ίνσμπρουκ, ήταν ο βασικός άξονας του ομίλου παρά την παραίτησή του από τους λειτουργικούς ρόλους το 2013 μετά την καταδίκη του με αναστολή στην Αυστρία επειδή προσπάθησε να “λαδώσει” για να αποφύγει φορολογική διαμάχη στην Ιταλία.

Διαβάστε ακόμη: