Αρχίζει από σήμερα και πάλι η διάθεση των δωρεάν self tests από τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης η οποία είχε ανασταλεί την περασμένη Τετάρτη με απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου της συμπρωτεύουσας.

Αφορμή για την αναστολή είχε αποτελέσει, με ανάρτηση του υπουργού παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσου,σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έκανε λόγω για διάθεση αυτών των τεστ από άλλα σημεία.  
Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΣΘ αποφάσισε να συνεχίσει τη διάθεση των κρατικών τεστ αυτοδιάγνωσης στους πολίτες και ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία προμήθειας των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες.

«Αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε κανενός είδους εκβιασμό»

Το σκεπτικό της νέας απόφασης είναι ότι επετεύχθη ο στόχος που είχε θέσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο οποίος ήταν να κινητοποιηθούν τόσο η πολιτεία όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και να ορίσουν συνάντηση ώστε να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διάθεσης των self tests.

Τρεις νέοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο από 7 Ιουνίου

«Με την άμεση αντίδρασή μας αποδείξαμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν δεχόμαστε κανενός είδους εκβιασμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι οι σχεδιασμοί διακίνησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και από άλλα δίκτυα διάθεσης ήταν εκτός νόμου και ανεδαφικοί.Με αίσθημα ευθύνης, ειδικά για τους μαθητές των εισαγωγικών εξετάσεων, ο ΦΣΘ εκτός από την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του, αποδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία του διασφαλίζοντας τη Δημόσια Υγεία, όπως δεκαετίες τώρα πράττουν οι φαρμακοποιοί της χώρας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΦΣΘ.

Τι ισχύει έως το τέλος του μήνα για εργαζόμενους σε Ιδιωτικό και Δημόσιο;

Τρία δωρεάν self test για τον κορωνοϊό μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας, από τη Δευτέρα 7/6/2021 και για όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 7/6/2021 έως 13/6/2021, οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία δωρεάν self test, ένα για την εβδομάδα 7-14 Ιουνίου, ένα για την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου και ένα για την εβδομάδα 23-30 Ιουνίου.

Σε συνέχεια της εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό στο σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου, επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών ότι από τη  Δευτέρα 7 Ιουνίου μέχρι και το τέλος της εργάσιμης εβδομάδας θα είναι σε θέση να προμηθευτούν τρία νέα self test.