Δύο σεισμικές δονήσεις 4,6 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν  στις 14:54 το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κρήτη.

Συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη, μετά τον προχθεσινό ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και ειδικά το Αρκαλοχώρι.

Διπλή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κρήτη, αναστάτωσε τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου.

Την εκτίμηση για τον πρώτο σεισμό των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναθέωρησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 2,4 Ρίχτερ. Η δεύτερη σεισμική δόνηση καταγράφεται στα 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκαν στις 14:54 το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κρήτη.

Και οι δύο νέες δονήσεις είχαν  επίκεντρο πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Αρκαλοχώρι με εστιακό βάθος στα πέντε χιλιόμετρα.

Πέτσας: Άμεσα οι αποζημιώσεις στους σεισμοπαθείς της Κρήτης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανάφερε ότι τα πρώτα χρήματα των αποζημιώσεων στους σεισμοπαθείς, στην Κρήτη, θα καταβληθούν άμεσα με μία και μόνη δήλωση, που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά», τόνισε πως στην προκειμένη περίπτωση θα ακολουθηθεί το μοντέλο ου εφαρμόστηκε πρόσφατα και για τους πυρόπληκτους, δηλαδή, την δήλωση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, των πληγέντων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι η Κοινωνική Προστασία που αφορά στις αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες και την αντικατάσταση οικοσκευής, θα συμπεριληφθεί στα ποσά των προκαταβολών, όπως συνέβη και με τους πυρόπληκτους. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα συνολικό ποσό που κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγοριοποίηση επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας του κάθε σπιτιού, όπως θα πιστοποιήσει η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

«Ήδη, τα αρμόδια συνεργεία βρίσκονται στην Κρήτη για την καταγραφή των ζημιών στις κατοικίες και στα κτήρια. Έχουμε την πλατφόρμα σε εφαρμογή και, ως εκ τούτου, η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες θα γίνει άμεσα», πρόσθεσε.

Σχετικά με την προσωρινή στέγαση των πληγέντων μέχρι να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες τους, ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων η φιλοξενία σε ξενοδοχεία της περιοχής, η επιδότηση ενοικίου, αλλά και οι επιμέρους διευθετήσεις που μπορούν να γίνουν -όπου χρειάζεται- με τροχόσπιτα ή ειδικά κοντέινερ.