Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί κοντά στο Λεωνίδιο.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις γύρω πόλεις, στα Μέγαρα αλλά και σε περιοχές της Αττικής.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 16 χλμ βορειοανατολικά του Λεωνιδίου, στη μέση του Αργολικού Κόλπου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 14,5 χλμ.

Ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί σε κοντινή απόσταση και συγκεκριμένα μία δόνηση 2,5 Ρίχτερ στα 14 χλμ βόρεια, βορειοανατολικά του Λεωνιδίου, μία δόνηση 2,7 Ρίχτερ στο ίδιο σημείο και ακόμα μία μεγέθους 3,2 Ρίχτερ στα 15 χλμ ανατολικά, νοτιοανατολικά του Άστρους Κυνουρίας.

Eπίσης, δύο λεπτά πριν την δόνηση των 4,8 Ρίχτερ είχε σημειωθεί άλλος σεισμός μεγέθους 2,6 Ρίχτερ ενώ 14 λεπτά μετά τα 4,8 Ρίχτερ καταγράφθηκε σεισμική δόνηση 2,7 Ρίχτερ.

Σεισμός στον Αργολικό Κόλπο: «Δεν είμαστε σίγουροι εάν είναι ο κύριος» λέει ο Γκάνας

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς. Σημείωσε δε ότι ακόμα δεν είναι σίγουρο εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε» πρόσθεσε ο κ. Γκανάς.

«Η συγκεκριμένη περιοχή, ο Αργολικός Κόλπος, έχει μεγάλα ρήγματα αλλά έχει αραιή σεισμικότητα. Επομένως θέλουμε λίγο χρόνο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί» σημείωσε.

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες σε μια περιοχή που δεν φημίζεται για την έντονη σεισμικότητα είχαμε τέσσερις σεισμούς μέχρι 3,5 Ρίχτερ. Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν είναι προσεισμός. Είναι μια περιοχή που έχει μικρή σεισμικότητα. Δεν έχουμε ιστορικό μεγάλων επιφανειακών σεισμών. Μέσα στον Αργολικό δεν έχει μεγάλα ρηγματα αλλά έχει μεγάλο ρήγμα προς την πλευρά του Λεωνιδίου που δεν φαίνεται να έχει σχέση με τη συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Στην ερώτηση αν μπορεί να ενεργοποιηθεί τις μεγαλύτερες δομές που είναι νοτιότερα απάντησε ότι «δεν είναι τόσο μεγάλος σεισμός ώστε να υπάρξει κάτι τέτοιο αλλά παρακολουθούμε το φαινόμενο».

«Γενικά θεωρείται ήσυχη περιοχή αλλά στο παρελθόν έχει δώσει γεγονότα» είπε ο αναπληρωτής διευθυντής στο Γεωδυναμικό Βασίλης Καραστάθης ο οποίος απέδωσε την αίσθηση που προκάλεσε ο σεισμός στην Αττική στο γεγονός ότι συνέβη σε μια ώρα χωρίς δραστηριότητες στην πρωτεύουσα.

Διαβάστε ακόμη: