Το ενδεχόμενο για ισχυρότερους σεισμούς άφησε ανοιχτό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς για την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ή καλύτερα μήνες, έχουν καταγραφεί διάφοροι σεισμοί σε αρκετά σημεία της Ελλάδας, όπως η Νίσυρος και η Θήβα. Για αυτές ακριβώς τις περιοχές μίλησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση», είπε, όπως είναι γνωστό άλλωστε, ότι η χώρα μας έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα.

«Ο κάθε πολίτης το γνωρίζει αυτό. Αλλά είναι αρκετά ασυνήθιστο να έχουμε αυτή την ταυτόχρονη και πολύμηνη ενεργοποίηση σε 4 σημεία της χώρας», προσέθεσε αναφερόμενος στη Θήβα, τη Νίσυρο-Τήλο, το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης και τον Τύρναβο Θεσσαλίας.

Πάντως, για τον Τύρναβο, είπε ότι η δραστηριότητα αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη ενώ βαθμιαία μειώνεται, καθώς τον Μάρτιο είχαμε δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς. Ομως, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ξεκαθάρισε πως «αυτό που είναι ασυνήθιστο είναι έχουμε τρεις ακόμα περιοχές στις οποίες επί μήνες έχουν δραστηριότητα».

Οι 3 «επικίνδυνες» περιοχές

Για παράδειγμα, όπως εξέφρασε η Νίσυρος-Τήλος έχει ξεκινήσει να δίνει αδιάκοπα σεισμούς από τον Απρίλιο, επί 2,5 μήνες, «και δεν έχουν εμφανιστεί ξεκάθαρα σημάδια μετασεισμικής ακολουθίας», δηλώνοντας ότι «δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι προσεισμοί αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο». Και ξεκαθάρισε πως δεν έχει σχέση με το ηφαιστειακό πεδίο.

Η δεύτερη περιοχή που «μας απασχολεί είναι η περιοχή της Θήβας, από τον Ιούλιο, έχουμε συμπληρώσει δύο μήνες γεμάτους. Και εδώ τα χαρακτηριστικά δεν μας βοηθούν πάρα πολύ αλλά υπάρχουν σημάδια που μας δείχνουν ότι ίσως να πρόκειται για προσεισμούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δικής μου έρευνας αλλά ταυτόχρονα είναι και το αποτέλεσμα που έχει αποτυπωθεί στο επίσημο πόρισμα της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Και καταλήξαμε ότι δεν αποκλείεται να γίνει και ισχυρότερος σεισμός».

Σχετικά με το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, η ενεργοποίηση έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου, και η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση ήταν 4,8 Ρίχτερ, μέχρι τώρα. «Εξετάσαμε και αυτή την περίπτωση. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού, αν και όταν το είπαμε αυτό, την επομένη έγιναν τα 4,8», σχολίασε.