Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα και είναι αναμενόμενο οι σεισμοί που καταγράφονται, να είναι πολλοί.

Ωστόσο η δραστηριότητα που παρατηρείται σε συγκεκριμένα σημεία το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει θορυβήσει τους ειδικούς.

Λέκκας για Θήβα: «Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο»

«Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο» χαρακτήρισε τους σεισμούς που σημειώνονται στη Θήβα το τελευταίο διάστημα ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, πρόκειται για σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται εδώ και τέσσερις μήνες, με κορυφαίο σεισμό εκείνον στις αρχές Ιουλίου που ήταν 5,1 Ρίχτερ και «από τότε δεν λέει να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα, συνεχώς έχουμε δονήσεις»

Μάλιστα, σύμφωνα με ό,τι δήλωσε, ακολουθούν μια αυξομειούμενη δομή, «άλλες φορές είναι λίγες, άλλες γίνονται περισσότερες με αποκορύφωμα το τελευταίο 24ωρο που σημειώθηκαν δεκάδες δονήσεις, ευτυχώς όμως πολύ μικρού μεγέθους».

Στη συνέχεια, ο κ. Λέκκας συμπλήρωσε ότι «όπως έχουμε συζητήσει στην επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, πρόκειται για μια ιδιόρρυθμη ακολουθία και μάλλον πάμε σε απόσβεση», υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από 5,2-5,3 Ρίχτερ, με μόνο λόγο ανησυχίας να είναι η παρατεταμένη διάρκεια που ταλαιπωρεί τους κατοίκους.

Ωστόσο, όπως προσέθεσε, «ένας τέτοιος σεισμός μπορεί να είναι επιβλαβής για παλιά κτίρια και για αυτό έχει δοθεί η οδηγία στους κατοίκους να μην προσεγγίζουν παλιά σπίτια και ετοιμόρροπες κατασκευές».

Τσελέντη για Αρκαλοχώρι: «Αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα»

Στον νέο σεισμό των 3,7 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη αναφέρθηκε ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μέσω ανάρτησής του στο Facebook.

Οπως ανέφερε- μεταξύ άλλων- στη δημοσίευσή του, το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, επισημαίνοντας πως «τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν αλλά τα μεγέθη παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα».

Ακολουθεί αναλυτικά όλη η ανάρτησή του:

«Σήμερα το πρωί είχαμε ακόμα ένα σεισμό 3,7 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει, το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα. Τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν, τα μεγέθη όμως θα κινούνται σε αυτά τα επίπεδα.

Από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος.

Εχουμε παρατηρήσει και μία μικρή σεισμική δράση στην περιοχή Αρχανών Βασιλειών στο ρήγμα του Γιούχτα το οποίο και αυτό παρακολουθούμε.

Είμαι σε επικοινωνία τόσο με τον δήμαρχο Αρκαλοχωρίου όσο και με τον δήμαρχο στο Ηράκλειο ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον περιφερειάρχη Κρήτης αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα όσο αφορά την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης με έμφαση βέβαια στην περιοχή που αυτή την περίοδο είναι σε διέγερση.

Πρέπει να συνεχίζετε να ακολουθείτε τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγετε τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια, όπως σας έχω πει».

Παπαδόπουλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρότερων σεισμών σε αυτές τις περιοχές

Για τους σεισμούς που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε διάφορα σημεία της χώρας μίλησε πριν από δύο εβδομάδες και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρότερων σεισμών σε αυτές τις περιοχές.

Ειδικότερα, για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και UNESCO μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση», είπε πως η χώρα μας έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα.

«Ο κάθε πολίτης το γνωρίζει αυτό. Αλλά είναι αρκετά ασυνήθιστο να έχουμε αυτή την ταυτόχρονη και πολύμηνη ενεργοποίηση σε 4 σημεία της χώρας», προσέθεσε αναφερόμενος στη Θήβα, τη Νίσυρο-Τήλο, το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης και τον Τύρναβο Θεσσαλίας.

Πάντως, για τον Τύρναβο, είπε ότι η δραστηριότητα αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη ενώ βαθμιαία μειώνεται, καθώς τον Μάρτιο είχαμε δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς. Όμως, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ξεκαθάρισε πως «αυτό που είναι ασυνήθιστο είναι έχουμε τρεις ακόμα περιοχές στις οποίες επί μήνες έχουν δραστηριότητα».

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού για τα άλλα τρία μέρη, δηλαδή Θήβα, Νίσυρο-Τήλο και  Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.