Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1992 εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβριο, εντείνοντας  την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξηγήσει γιατί πιστεύει ότι θα ήταν πρόωρο να αυστηροποιήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε 6% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως καταγράφεται από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Η αύξηση ξεπέρασε τις προσδοκίες των περισσότερων οικονομολόγων. Οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύθηκαν 22% σε ετήσια βάση. Ο πληθωρισμός στη χώρα ήταν τελευταίος τόσο υψηλός λίγο μετά την επανένωση της πριν από τρεις δεκαετίες, σημειώνουν οι Financial Times.

Ο πληθωρισμός είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε μια χώρα όπου η προσέγγιση των ανθρώπων στο χρήμα εξακολουθεί να στοιχειώνεται από τον υπερπληθωρισμό της δεκαετίας του 1920 και του 1940 που εξαφάνισε τις αποταμιεύσεις των περισσότερων ανθρώπων.

Επιμένει να καθησυχάζει η ΕΚΤ

Ωστόσο, η ΕΚΤ προσπάθησε να κατευνάσει την ανησυχία για την αύξηση των τιμών, ισχυριζόμενοι ότι πολλές έκτακτες αιτίες του πληθωρισμού, όπως η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού θα βελτιωθούν το επόμενο έτος.

Η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στη γερμανική ZDF τη Δευτέρα ότι «ο Νοέμβριος θα αποδειχθεί το αποκορύφωμα» για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.