Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού επηρεάζει και το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουκρανία, όπου επισκέφθηκε το Κίεβο και την Οδησσό, ο Νίκος Δένδιας ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού και μπήκε προληπτικά σε καραντίνα.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωση του:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατόπιν επαφής με κρούσμα κορονοϊού, υποβλήθηκε σήμερα σε τεστ και διαγνώστηκε αρνητικός. Ο κ. Δένδιας, παρότι είναι πλήρως εμβολιασμένος, για προληπτικούς λόγους δεν θα παραστεί στις προγραμματισμένες δημόσιες εμφανίσεις του σήμερα».

 

Επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία με αιχμές

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από το Κίεβο πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο ιδανικός σύμμαχος και βοηθός της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία, γιατί επιθυμεί την ενίσχυση αυτών των σχέσεων. «Είμαστε μια χώρα της ανατολικής πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουκρανία είναι μια χώρα που για εμάς είναι γειτονική. Στην παρούσα φάση, αν θα έπρεπε να διατυπώσουμε μια άποψη, θα προτείναμε η Ουκρανία να εκμεταλλευθεί πλήρως όλες τις διατάξεις της Συμφωνίας Σύνδεσης και να συνεχίσει αυτό το οποίο ήδη πράττει η κυβέρνηση της, δηλαδή τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε. Επίσης, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την στήριξη της χώρας μας στην επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ.

«Συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία, μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Άκτιο, της περιοδικής παρουσίας του πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ»,πρόσθεσε.

Ωστόσο, ανάφερε πως «επειδή θέλω πάντοτε να είμαι ειλικρινής, αισθανόμαστε έκπληξη γι’ αυτό, όταν η Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζεται όπως κάθε χώρα, η οποία θέλει να ενισχύσει το σύνδεσμό της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Και μάλιστα, όσον αφορά ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών-μελών της Ένωσης και αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο». 

Επισήμανε ότι «αυτή είναι και η βάση με την οποία, η ίδια η Ουκρανία για τα δικά της δικαιώματα απευθύνεται στη διεθνή σκηνή και έχει την υποστήριξή μας πάνω σε αυτό» και είπε πως ευελπιστεί ότι η Ουκρανία σύντομα θα ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.