Με τη Fed να μας ανακοινώνει επίσημα πως έχει βάλει τις πρέσες να τυπώνουν νυχθημερόν, ο Dow Jones έκλεισε και πάλι σε νέα ιστορικά υψηλά, στις 31.613,87 μονάδες.

Η Wall Street συνεχίζει να πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, ωστόσο ενδιαφέρον αποτελεί πως S&P 500 και Nasdaq εξακολοθούν να κινούνται αντίθετα (πτωτικά) του DJ. Και για όσους (ρομαντικούς) traders η Dow Theory σημαίνει κάτι, αυτό δεν είναι καλό σημάδι.

Η Ευρώπη υπέστη σημαντικές απώλειες, ενώ φρένο έβαλε στο ξέφρενο ράλι ο Nikkei στην Ιαπωνία μετά τα υψηλά 30ετών. Ράλι στην Κίνα. Απώλειες στα μέταλλα, το λεγόμενο υγιές χρήμα, σε μια “παράλογη” εποχή που το χάρτινο χρήμα οδεύει προς τη δύση του.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα ομόλογα, καθώς καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση των αποδόσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πάνω από το 1,3% ανέρχεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, καθώς έχουν επανέλθει οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Στο ταμπλό, η μετοχή της γαλλικής Kering, στην οποία ανήκουν τα εμπορικά σήματα Gucci και Saint Laurent, κατέγραψε βουτιά -8,2% καθώς τα έσοδα σε επίπεδο ομίλου μειώθηκαν κατά 8,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Η μετοχή της Rio Tinto σημείωσε άνοδο +1,5%, μετά την ανακοίνωση για τελικό μέρισμα 6,5 δισ. δολ. μετά το άλμα 20% στα ετήξσια κέρδη για το 2020.

Σε ιστορικά υψηλά ο Dow Jones στις 31.600 μονάδες

Μέταλλα

Απώλειες για τέταρτη συνεχή ημέρα σημείωσαν τα futures του χρυσού, με την τιμή του κίτρινου μετάλλου να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020.

Σύμφωνα με τον Craig Erlam, αναλυτή της Oanda, παρατηρείται ένας σταυρός θανάτου (death cross), με την καμπύλη του μέσου όρου των 50 ημερών να πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτή των 200 ημερών – κάτι που οι επενδυτές ερμηνεύουν ως παρατεταμένη τάση για απώλειες.

Ειδικότερα, η μέση τιμή των 50 ημερών διαμορφώθηκε στα 1.856,46 δολ. ενώ αυτή των 200 ημερών στα 1.857,67 δολ., δημιουργώντας τον προαναφερόμενο «σταυρό θανάτο».
Σε αυτό το πλαίσιο, τα futures του χρυσού Απριλίου, που είναι τα πιο ενεργά αυτή τη στιγμή, σημείωσαν πτώση 1,5%, κλείνοντας στα 1.772,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, η πλατίνα Απριλίου κατέγραψε απώλειες 1,8% κλείνοντας στα 1.239,2 δολάρια η ουγγιά, κατά πολύ χαμηλότερα από το ρεκόρ που σημείωσε την Τρίτη.
Το παλλάδιο Μαρτίου έχασε 0,6% στα 2.369 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι απώλεσε 0,7% στα 27,03 δολάρια η ουγγιά.

ΜΑΚΡΟ

ΗΠΑ: Άλμα 5,3% στις λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο 2021 – Στο +1,3% οι τιμές παραγωγού

Άλμα 5,3% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, με τη ζήτηση να ανακάμπτει μετά το αδύναμο δ΄τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά μηνών, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για άνοδο 1,1%.
Τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις είχαν σημειώσει πτώση 1%. Η ετήσια άνοδος ανήλθε σε 7,4%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011.

ΗΠΑ: Ενισχύθηκε 1,3% ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άλμα 1,3% τον Ιανουάριο μετά από άνοδο 0,3% τον Δεκέμβριο.
Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, αντανακλώντας εν μέρει την άνοδο στις τιμές της ενέργειας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άλμα 1,3% τον Ιανουάριο μετά από άνοδο 0,3% τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,4%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δείκτης κινήθηκε 1,2% υψηλότερα τον Ιανουάριο μετά από άνοδο μόλις 0,1% τον Δεκέμβριο.