Η παραπομπή αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ εξακολούθηση και κατά συρροή αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής με ευρύτερη πλειοψηφία

Με 178 ψήφους υπέρ και 86 κατά παραπέμπεται ο Νίκος Παππάς στο Ειδικό Δικαστήριο για την διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή στην υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών και στην απόπειρα δημιουργίας ΣΥΡΙΖΑ channel.

Από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ των οποίων οι κοινοβουλευτικές ομάδες είχαν ταχθεί υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού, υπήρξαν δύο απώλειες. Μία ψήφος βρέθηκε άκυρη, πιθανόν κατά λάθος, και μία ακόμα ψήφος προστέθηκε στα κατά που έφτασαν τα 86.

Παρών τάχθηκαν οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση απείχαν από την ψηφοφορία.

Κατά την συζήτηση που προηγήθηκε οι βουλευτές της πλειοψηφίας υπογράμμισαν τα ευρήματα της έρευνας που αποδεικνύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγήσει τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών, να ποδηγετήσει τα ΜΜΕ και να ελέγξει τους αρμού της εξουσίας. Παράλληλα κάλεσαν τον πρώην υπουργό Ν. Παππά να δώσει πειστικές απαντήσεις για το περιεχόμενο των sms που αντάλλασε με τον κ. Χρήστο Καλογρίτσας σε μια περίοδο που ο ίδιος ήταν αρμόδιος για την θεσμική θωράκιση του διαγωνισμού και ο γνωστός εργολάβος υποψήφιος καναλάρχης.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ο κ. Νίκος Παππάς επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την βαρύτητα του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και εστίασαν στο γεγονός ότι το τελικό πόρισμα δεν συμπεριέλαβε το κακούργημα της δωροληψίας καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς αποδείξεις.

Στην συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καλύπτοντας πλήρως τον πρώην υπουργό του καθώς υποστήριξε ότι οι Νίκος Παππας και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τα δύο πρόσωπα που ήδη έχουν παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούν παράσημο για την παράταξή του.