Ολοκληρώθηκαν οι ανακρίσεις σε βάρος του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, όπως αναφέρεται σε χθεσινή επίσημη ανακοίνωσή της η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος στα Τίρανα, και ο φάκελος παραπέμφτηκε προς εκδίκαση στο Πρωτοδικείο του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, που βρίσκεται επίσης στα Τίρανα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φρέντι Μπελέρης και ο συνεργάτης του Π. Κοκαβέσης κατηγορούνται για το ποινικό αδίκημα της ενεργούς διαφθοράς στις εκλογές.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, λόγω των διακοπών στο αλβανικό σύστημα δικαιοσύνης δεν είναι γνωστό πότε θα διεξαχθεί η δίκη, αλλά σίγουρα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου

Όπως είναι γνωστό οι κ.κ Μπελέρης και Κοκαβέσης συνελήφθησαν με την ίδια κατηγορία δύο μέρες πριν από τις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου τρέχοντος. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την εκλογή του Μπελέρη στο αξίωμα του Δημάρχου της Χιμάρας.

Ωστόσο, στις εν λόγω εκλογές περισσότερα από 30 άτομα στη χώρα φέρουν την ίδια κατηγορία με τους δύο Έλληνες, αλλά μόνο εκείνοι προφυλακίστηκαν. Ο Π. Κοκαβέσης λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Φρέντι Μπελέρη και μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας κρίθηκε προφυλακιστέος.

Η όλη εξέλιξη δεν επιτρέπει στον Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί ενόψει του Δ. Συμβουλίου για να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του δημάρχου. Κατά τον εκλογικό νόμο στη χώρα σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την εκλογή, τότε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή υποχρεούται να δρομολογήσει διαδικασίες επανάληψης των εκλογών στο δήμο Χειμάρρας

Η προθεσμία αυτή λήγει στις 14 Αυγούστου και όλα δείχνουν ότι ο Φρέντι Μπελέρης δεν θα μπορέσει να ορκιστεί. Την ίδια στιγμή υπενθυμίζεται ότι και σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί για όποια ποινική δίωξη σε βάρος του εκλεγμένου Δημάρχου, εκείνος απαλλάσσετε του αξιώματος και διενεργούνται νέες εκλογές.

Άμεσα αντέδρασε η ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να θέτει το ζήτημα στην Αλβανίδα ομόλογό του.

Διπλωματικές πηγές τόνισαν πως η σημερινή ανακοίνωση της αλβανικής Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς σχετικά με την παραπομπή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, κ. Φρέντη Μπελέρη, και ενός συνεργάτη του σε δίκη από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος ουσιαστικά προεξοφλεί την έκβαση της διαδικασίας, παραβιάζοντας το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας που η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα.

Υπογράμμιζαν πως την ίδια στιγμή οι αλβανικές Αρχές συνεχίζουν να στερούν από τον κ. Μπελέρη το πολιτικό του δικαίωμα να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντα που του ανέθεσαν οι πολίτες της Χειμάρρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και συνεχίζει να ενημερώνει τους τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.

Διαβάστε ακόμη: