Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι.

Αγωνιούν πολλοί και διάφοροι, όπως ενημερώνομαι από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, τι θα γίνει τελικά με το Marina Tower, ποιος θα είναι ο ανάδοχος του έργου, της τάξης των 250 εκατ. ευρώ που θα επιλεγεί για να ανεγείρει τον υπερπολυτελή Πύργο κατοικιών στο Ελληνικό!
Και τούτο διότι η Lamda Development δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει την ετυμηγορία της από τον σχετικό διαγωνισμό!

Πάντως, για να προσπαθήσω να περιορίσω την αγωνία πολλών και διαφόρων ΜΜΕ, που προφανώς κόπτονται για τα συμφέροντα κάποιων, θα τους μεταφέρω αυτό που μου είπε η πηγή μου, πολύ κοντά στον καλό μου φίλο Οδυσσέα (ευτυχώς δεν την έχει πάρει χαμπάρι ακόμη)!
Άβαξ ή Αρχιρόδον θα είναι η τελική ετυμηγορία. Ένας εκ των δύο κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει το έργο! Και λυπάμαι ειλικρινά που με τις πληροφορίες μου θα απογοητεύσω συμπαθείς – φίλους εργολάβους αλλά και τους «νέους νταραβεριτζήδες» του ηλεκτρονικού Τύπου, που εσχάτως έχουν ανοίξει πολλές και διάφορες δουλειές, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες τους σε …πιο σκληρά χτυπήματα! Έλα, όμως που δεν έχουν καταλάβει πού έμπλεξαν!!! Συνεχίζεται …

Το «Ναι» στον Φ. Καλτσίδη

Μπορεί ο Σπύρος Λάτσης να είπε – ευγενικά είναι η αλήθεια- «ΟΧΙ» στην πρόταση του Φιλάρετου Καλτσίδη για τα ΕΛΠΕ, όμως ο ομογενής μεγιστάνας φέρεται να εισέπραξε ένα μεγάλο «ΝΑΙ», από την κατά πολλά χρόνια νεότερη σύντροφο του, (εκείνος 59 ετών, γεννημένος το 1963, εκείνη 25-30, δεν ζήτησα και ταυτότητα!!!) με την οποία περνάει (πέρασε ήδη;) εις γάμου κοινωνίαν! Εάν η πληροφορία είναι αληθής, τα ειλικρινή συγχαρητήρια της στήλης!

Οι φήμες για ενδιαφέρον Μαρινάκη για το 10% του ΟΛΠ και η στρατηγική σημασία μιας τέτοιας κίνησης!

Μια πληροφορία που διάβασα στον ηλεκτρονικό τύπο, ότι ο Ευαγγ. Μαρινάκης βγαίνοντας από την Τέρνα Ενεργειακή (μόλις κλείσει η οριστική συμφωνία με την Macquarie) θα αποκτήσει το 10% του ΟΛΠ, προκάλεσε το ενδιαφέρον μου.
Θέλω να ξεκαθαρίσω, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, ότι δεν έχω καμία πληροφόρηση για το θέμα. Ωστόσο παρατήρησα κινητικότητα γύρω από το «χαρτί» χθες στο Χρηματιστήριο και διαισθάνομαι ότι έχει επενδυτικό ενδιαφέρον!

Από εκεί και πέρα, εάν ο πανίσχυρος εφοπλιστής θέλει να αποκτήσει το 10,5% που κατέχουν 2 ξένα funds, προσωπικά το βλέπω ως μια εξαιρετικά έξυπνη στρατηγική και επενδυτική κίνηση!

Σε απλά λόγια αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης έπαιρνε το 10% του ΟΛΠ, πρώτον, θα γινόταν συνέταιρος με το κινεζικό Κράτος, δεύτερον, θα γινόταν συνέταιρος με την πανίσχυρη Cosco και τρίτον, δια μέσω της σχέσης αυτής θα ήλεγχε το «παιχνίδι» των «ανταγωνιστών» του στο μεγάλο λιμάνι της χώρας!

Προμήθειες και αναθέσεις θα περνούσαν και μέσω της δικής του έγκρισης, γεγονός που θα τον καθιστούσε ως τον απόλυτο κυρίαρχο στον Πειραιά!

Για τους λόγους αυτούς, ως καθαρά προσωπική άποψη, θεωρώ ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε και στρατηγικό και επενδυτικό ενδιαφέρον!

Ας μην βιαζόμαστε όμως. Ας τελειώσει πρώτα η δουλειά με την Macquarie με το καλό στα 22,7 ευρώ, που λένε και οι πληροφορίες και μετά βλέπουμε…

Στα άκρα οι σχέσεις ΤΧΣ – Ellington! Η «μυστηριώδης» επιλεκτική συμπεριφορά του Ξηρουχάκη!!!

Για όποιον δεν το έχει καταλάβει σε βάθος, το μείζον ζήτημα που υφίσταται στην Τράπεζα Αττικής και απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα είναι οι σχέσεις μεταξύ ΤΧΣ και Ellington. Οι πληροφορίες λένε πως η εν γένει συμπεριφορά Ξηρουχάκη είναι περίεργη και ιδιότυπη και μάλιστα έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι η δυσφορία της Ellington προς το πρόσωπο του αφεντικού του ΤΧΣ έχει μεταφερθεί αρμοδίως και στο Μαξίμου! Υπό την έννοια, ότι ο περίφημος Ξηρουχάκης εντελώς διαφορετικά είχε συμπεριφερθεί στην Τράπεζα Πειραιώς στα τέλη του 2020 πριν την αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ των 1,3 δις. ευρώ και αλλιώς συμπεριφέρεται στην προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας Αττικής! Γιατί άραγε; Ποιος ο λόγος άραγε της επιλεκτικής αντιμετώπισης των δύο τραπεζών; Γιατί στην Τρ. Πειραιώς «έκλεισε το μάτι» και στην Τρ. Αττικής «κλείνει το δρόμο» προς την εξυγίανση;

Σταματάει τις αγορές ομολόγων στα μέσα καλοκαιριού η ΕΚΤ!

*** Η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων περί τα μέσα καλοκαιριού, γεγονός που δεν θα πρέπει να διαφεύγει κανενός, όχι μόνο της κυβέρνησης και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως των τραπεζών. Γιατί, η κίνηση αυτή αποτελεί την προετοιμασία για την αύξηση μετά από πολλά χρόνια των επιτοκίων, κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ακριβαίνοντας το χρήμα για όλους. Συνεπώς, η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη στη διαχείρισή της

*** Αν μάλιστα συνεχιστεί για πάνω από 3-4 μήνες η εκρηκτική κατάσταση στα ενεργειακά, στην εκτίναξη των τιμών πρώτων υλών, μεταφορικών και τελικών τιμών στο ράφι, απομένει ουσιαστικά μόνο η σώφρων διαχείριση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που μπορεί να αντισταθμίσει μέρος τουλάχιστον των προβλημάτων.

*** Άν συνεισφέρουν και οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, με επενδύσεις που έχουν προαναγγείλλει, το ισοζύγιο μπορεί να καταστεί θετικό, με μεγάλο βέβαιο πρωταγωνιστή και φέτος τον τουρισμό, από όπου τα νέα είναι ευχάριστα, αφού η απώλεια Ρώσων και Ουκρανών τουριστών θα καλυφθεί κατά το μάλλον ή ήττον από άλλες χώρες.

ΕΤΑΔ: Ψάχνει ακίνητα για να μετεγκατασταθούν οι δημόσιες υπηρεσίες που βρίσκονται πέριξ της Πλ. Συντάγματος!

*** Την ΕΤΑΔ μάλλον την έχουμε συνδέσει με τα κατά διαστήματα τεκταινόμενα στην διοικητική της ομάδα. Η σημερινή όμως είδηση που μου μετέφεραν και σας μεταφέρω με τη σειρά μου, έγκειται στο γεγονός ότι έλαβε σαφή εντολή από την κυβέρνηση, να αναζητήσει ακίνητα, κατάλληλα να στεγάσουν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως αυτές που βρίσκονται πέριξ του Συντάγματος.

*** Στην απορία μου προς τον συνομιλητή μου, “καλά και το πρότζεκτ της πρώην Πυρκάλ, δεν θα προχωρήσει;”, η απάντηση ήταν σαφής ότι προχωράει κανονικά, “αλλά δεν φτάνουν τα κτίρια για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες”, οπότε αναζητούντα τώρα ακίνητα σε περιοχές εκτός κέντρου και ει δυνατόν σε σημεία που να εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά.

Από το project «πρώην Πυρκάλ», στο project «Πάρκο στη Δάφνη»!

***ΚΑΙ εδώ έσκασε το νέο: το Πάρκο στη Δάφνη, προσφέρεται, όπως μου αποκάλυψε η πηγή μου και μάλιστα οι σχετικές συζητήσεις (και προεργασίες;) έχουν προχωρήσει αρκετά. Ομολογώ ότι δεν γνώριζα και πολλά για το εν λόγω Πάρκο. Ρώτησα και έμαθα ότι αρχικά προβλεπόταν να είναι μόνο για χρήσεις αναψυχής, αλλά στη συνέχεια το σχέδιο, χωρίς να αλλοιωθεί, αλλά θα προστεθούν κτιριακά συγκροτήματα, φιλικά προς τη φύση και απολύτως λειτουργικά μα όλο τον περιβάλλοντα χώρο. Πρόκειται, δηλαδή, για πολύ μεγάλο πρότζεκτ, εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια, που εκτείνονται χρονικά μέχρι το 2025.

Τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, κυρίως τα βιομάζας!

*** Πολλά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, κυρίως τα βιομάζας, αλλά και όσα λειτουργούν με παρεμφερή τρόπο, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας. Παράγων του κλάδου, δεν ήξερε από που να ξεκινήσει στην καταγραφή της κατάστασης. Κόστος ενέργειας πάνω 150%, κόστος πρώτων υλών +40%, μεταφορικό κόστος +40%, πετρέλαιο +30%!

*** “Έχουμε συμβάσεις με τον ΛΑΓΗΕ, πουλάμε πολύ χαμηλότερα από το κόστος μας και ταυτόχρονα καταναλώνουμε από τη ΔΕΗ ενέργεια πολύ ακριβότερη. Αυτός ο μαύρος κύκλος, που δεν φαίνεται να τελειώνει στο επόμενο εξάμηνο, θα μας τσακίσει κυριολεκτικά. Κυριολεκτικά με το ζόρι κρατάμε όλοι σε λειτουργία τις μονάδες μας, δεν ξέρω για πόσο ακόμα. Δεν πρέπει η Πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να αφήσουν αυτά τα εργοστάσια να κλείσουν, κάτι πρέπει να γίνει…”. Τουλάχιστον, ας τους επέτρεπαν την ιδιοκατανάλωση, μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση…

Πρόσχημα η κόντρα για τα ακίνητα στην Κλουκίνας – Λάππας! Κάποιο χοντρό παιχνίδι κρύβεται από πίσω…

*** Κάτι περίεργες ιστορίες με ακίνητα – μεγάλης αξίας προφανώς για να φτάσουν μετά από χρόνια σύμπνοιας σε πλήρη διάσταση απόψεων – είναι η αιτία του καβγά στην εισηγμένη Κλουκίνας-Λάππας, με… απόσχιση και καταγγελίες από την πλευρά Σπεντζάρη, ενός εκ των ιδιοκτητών (της γνωστής οικογένειας). Υπάρχει και θέμα ισολογισμών, καθώς και ελεγκτών που υπέγραφαν ή είναι τραβηγμένο σενάριο;

Τι τρέχει;

*** Έχει μία από τις καλύτερες εταιρείες στον κλάδο του, έχει και μεγάλα ακίνητα στα βουνά της Αττικής, αλλά όλο πάει και μπλέκει σε περίεργες ιστορίες, που μπορεί να τον εκθέσουν. Είναι το… γνωστό σαράκι ή τρέχει κάτι άλλο; Κρίμα θα είναι, γιατί έχει δώσει πολύ καλά διαπιστευτήρια μέχρι τώρα στην αγορά.

Δύο ξένα funds ψάχνουν εκτάσεις για την ανέγερση οίκων ευγηρίας!!!

*** Δύο ξένα funds χτενίζουν συστηματικά περιαστικές περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρισα, Γιάννενα και Ρόδο, προκειμένου να βρουν μεγάλες εκτάσεις, κατάλληλες για ανέγερση οίκων ευγηρίας. Το ενδιαφέρον δεν είναι φιλολογικό, κάθε άλλο. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν στα χέρια τους μελέτες ασφαλιστικών οργανισμών, κρατικών και ιδιωτικών από Ευρώπη κυρίως αλλά όχι μόνο, που καταγράφουν τη μεγάλη ζήτηση τέτοιων οίκων από συνταξιούχους ή από συγγενείς τους, ειδικά στην Ελλάδα!

*** Σκέφτομαι μάλιστα να μιλήσω απευθείας με τα funds αυτά, μήπως κλείσω μία καλή θέση με θέα για τα γεράματά μου, αν και αργώ ακόμα για τη σύνταξη.

***Αυτά και για σήμερα, ωραία ημέρα και ζεστή, με πλήρη ηλιοφάνεια υπόσχονται οι μετεωρολόγοι. Αξιοποιείστε τη, όσοι, όσο και όπως μπορείτε! Καλημέρα σας!