Ένα βήμα πιο πέρα πήγε απόψε ο οίκος Scope Ratings προχωρώντας σε αναβάθμιση του outlook για το ελληνικό αξιόχρεο από σταθερό σε θετικό, διατηρώντας συνάμα τη βαθμολογία ΒΒΒ-. 

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι ο αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ γερμανικός οίκος αξιολόγησης ήταν από τους πρώτους που, το περασμένο καλοκαίρι, «άνοιξε» τον κύκλο της ανάκτησης της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία για την σταθερότητα της και την πρόοδο που έχει πετύχει, παρά το γεγονός πως τα «αγκάθια» στο επίπεδο των δημοσιονομικών κ του χρέους δεν έχουν εκλείψει, όπως επεσήμανε και στην έκθεση της.

Είναι σαφές δε, πως αποτελεί ένα θετικό σήμα για τις κρίσιμες αξιολογήσεις που επιφυλάσσει ο Σεπτέμβριος με επίκεντρο κυρίως την «σκληρή» Moody’s (στις 13 Σεπτεμβρίου), τον μόνο από τους μεγάλους διεθνείς οίκους που δεν μας έχει επιβραβεύσει ακόμη με επενδυτική βαθμίδα.

Τι αναφέρει η έκθεση

Η Scope επισημαίνει πως η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για συνεχιζόμενη μείωση του λόγου του χρέους τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, η βελτίωση των δημοσιονομικών και του χρέους ήταν παράγοντας-κλειδί για την απόφαση του οίκου να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στο ελληνικό αξιόχρεο τον περασμένο Αύγουστο.

Παράλληλα επισημαίνεται η βελτίωση των δεδομένων στο τραπεζικό σύστημα με την μείωση των κόκκινων δανείων, μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενίσχυση της αντοχής του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τέλος η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, με την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ανάκαμψης και των πολυετών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ενισχύουν περαιτέρω την ανοχή της ελληνικής οικονομίας και τις αναπτυξιακές της προοπτικές.

Διαβάστε ακόμη