Ο οίκος Scope Ratings αναβαθμίζει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας σε BBB- από ΒΒ+ προηγουμένως και αλλάζει τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές.

Η αναβάθμιση σηματοδοτεί την ανεπίσημη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική διαβάθμιση μετά από 13 χρόνια και θεωρείται “προάγγελος” για την επάνοδο του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα.

Η αναβάθμιση από τον Γερμανικό οίκο αναμένεται να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την Ελλάδα, ενόψει και των κρίσιμων αξιολογήσεων των τεσσάρων μεγάλων οίκων (Fitch, S&P, Moody’s και DBRS), οι οποίοι λαμβάνονται υπόψιν από την ΕΚΤ.

Η Scope στην ανάλυση της επικαλείται την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, τις θετικές προοπτικές για το κυβερνητικό χρέος, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο. Αν και επισημαίνει πως το υψηλό χρέος και οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος παραμένουν ακόμη πρόκληση για την οικονομία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Γερμανικός οίκος “βλέπει” για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,4% το 2023, 1,6% το 2024 και 1,3% κατά την περίοδο 2025-2028 (καμία ετήσια ύφεση δεν θεωρείται δεδομένο κατά τον προβλεπόμενο χρόνο).

Διαβάστε ακόμη: