Ξεκίνησαν στα σχολεία οι πρώτες καταλήψεις, ενώ οι μαθητές ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Βασικά αιτήματα των μαθητών αποτελούν η κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων, ενώ απαιτούν αναπροσαρμογή της ύλης και ενισχυτική διδασκαλία προκειμένου να καλύψουν τα κενά από την περυσινή εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση τους.

Ήδη πολλά σχολεία σε περιοχές όπως Αττική, Ήπειρος, στην Πελοπόννησος, Βόλος, Θεσπρωτία , τελούν υπό κατάληψη παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι θα παίρνουν απουσίες αφού  έτσι ορίζει απόφαση του υπουργείου Παιδείας η οποία προβλέπει ότι:  «Μαθητές οι οποίο με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας».

Oι μαθητές πάντως οργανώνονται μεταξύ τους και προετοιμάζονται για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στις 11 του Οκτωβρίου 2021 λέγοντας ότι «σε όλη την Ελλάδα θα είμαστε στους δρόμους»

Τα αιτήματα των μαθητών

Το Συντονιστικό Μαθητών της Αττικής καλεί τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας να διοργανώσουν διαδηλώσεις,  για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, σε όλες τις πόλεις της χώρας, με τα ακόλουθα αιτήματα, όπως διατυπώνονται στο ανακοινωθέν τους:

  1. Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Να μην εφαρμοστεί ξανά με κανέναν τρόπο ούτε αυτή ούτε η Τράπεζα Θεμάτων.
  2. Κάλυψη των μεγάλων μαθησιακών κενώνπου δημιούργησε η τηλεκπαίδευση. Ενισχυτική διδασκαλία και προσαρμογή της ύλης με ευθύνη του Υπουργείου.
  3. Κανένα κενό σε καθηγητές. Τώρα προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά
  4. Σχολικές εκδρομές τον Οκτώβρη, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.
  5. Να διδάσκονται ΞΑΝΑ στα σχολεία τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (πχ σχέδιο).
  6. Υπεύθυνη ενημέρωση από το κράτος και τον ΕΟΔΥ στους μαθητές και τους γονείς μαςγια τον εμβολιασμό. Προσλήψεις σχολικών γιατρών.
  7. Δωρεάν και συχνά rapid τεστ στα σχολεία σε όλους τους μαθητές χωρίς διαχωρισμό, όχι μόνο σελφ τεστ.
  8. Ολιγομελή τμήματα με αξιοποίηση περισσότερων κατάλληλων αιθουσών για μάθημα