Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό ζήτημα.

Αναφορικά με το ποια είναι τα επόμενα βήματα, που πρέπει να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ένταξη των Ουκρανών προσφύγων στην υπόλοιπη Ευρώπη:

«Στο θέμα της υγείας, η Ουκρανία, δυστυχώς ήταν μία από τις χώρες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Πρέπει και θα το κάνουμε, θα εμβολιάσουμε αυτούς τους κατατρεγμένους πρόσφυγες, πρέπει να τους δώσουμε άμεση πρόσβαση στα συστήματα υγείας, ειδικά όσους έχουν προβλήματα υγείας ή ευάλωτους. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιμεριστεί το βάρος στα συστήματα υγείας, όχι μόνο στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία αλλά παντού, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον τομέα της παιδείας, πρέπει ακαριαία τα νέα παιδιά από την Ουκρανία, που ήρθαν με τις μητέρες τους να μπουν στα συστήματα παιδείας, να πάνε σχολείο. Έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα δράσης ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη έτσι ώστε να μπορέσει αυτή η ένταξη στο σχολικό περιβάλλον να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η νέα τακτική του Πούτιν για να γονατίσει τους Ουκρανούς

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, οδηγείται σε νέα τακτική, προκειμένου να καταφέρει να υποτάξει την Ουκρανία, ενώ οι μάχες συνεχίζονται για 22η μέρα.

Για να γίνει αυτό, εφόσον δεν λειτουργήσει η διπλωματική οδός, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι θα πρέπει να η Ρωσία να «πάρει» την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, δηλαδή το Κίεβο.

Εδώ και αρκετές ημέρες, ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται έξω από το Κίεβο, βομβαρδίζοντάς το, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εισβάλει για την… τελική επίθεση. Μάλιστα, πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται εάν τελικά η Ρωσία θα επιτεθεί στο Κίεβο, αφού οι απώλειες ρωσικών στρατευμάτων στις 22 μέρες που διαρκεί ο πόλεμος είναι πολύ μεγάλες.

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως η Ρωσία προσπαθεί πρώτα «γονατίσει» τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας και στη συνέχεια να επιχειρήσει την τελική επίθεση.

Ζελένσκι: «Ο Πούτιν θα πάρει το Κίεβο μόνο αν ισοπεδώσει την πόλη»

Την ίδια στιγμή, νέο αυστηρό μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο απηύθυνε ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε διάγγελμα, στο οποίο τονίζει πως αν θέλει να καταλάβει το Κίεβο θα πρέπει να ισοπεδώσει την πόλη.

Επίσης αναφέρθηκε σε «εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση» της Μόσχας, η οποία προηγουμένως το μόνο που έκανε ήταν να «θέτει τελεσίγραφα» στις συνομιλίες της με τους Ουκρανούς.

Όταν ρωτήθηκε για δηλώσεις που έκανε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, ο οποίος είχε μιλήσει για «πρόοδο» στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε «ικανοποιημένος που έλαβε ένα σήμα από τη Ρωσία».