Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχει τεθεί από τη Μεγάλη Παρασκευή το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενόψει των ημερών του Πάσχα. Οι ήπιες καιρικές συνθήκες, με έντονη ηλιοφάνεια και περιορισμένους ανέμους, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για υψηλή παραγωγή από φωτοβολταϊκά, με την αιολική ενέργεια να κρατά πιο χαμηλούς τόνους.

Για την αποφυγή υπερφόρτωσης του συστήματος, τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή τα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη, μεταξύ των οποίων η δραστική μείωση των εισαγωγών ρεύματος από γειτονικές χώρες και ο έλεγχος των ΑΠΕ σε κρίσιμες ώρες.

Ηλεκτρικό «φρένο» σε ώρα αιχμής

Ανήμερα το Πάσχα η ζήτηση εκτιμάται στα 4.500 MW, ενώ η παραγωγή από ΑΠΕ αναμένεται να ξεπεράσει τα 6.200 MW στις ώρες αιχμής. Οι θερμικές μονάδες θα παρέχουν γύρω στα 700 MW, ενώ η αιολική παραγωγή θα κυμανθεί μεταξύ 200-400 MW – στοιχείο που περιορίζει την πίεση για περικοπές.

Οι εισαγωγές ρεύματος από Βουλγαρία, Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία θα μηδενιστούν προληπτικά από τις 12:00 έως τις 16:00, ώρες αιχμής του ηλιακού φορτίου. Από την Τρίτη του Πάσχα θα αρχίσει σταδιακή επαναφορά τους, με ταβάνι τα 1.050 MW.

Περικοπές και προειδοποιήσεις σε παραγωγούς

Για τη Δευτέρα του Πάσχα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα βρεθεί στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, για αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση του συστήματος κατά το εορταστικό τετραήμερο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, περίπου 2,5 GW ενέργειας θα πρέπει να περιοριστούν για να διατηρηθεί η ισορροπία στο σύστημα. Ο ΑΔΜΗΕ έχει απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις στους παραγωγούς που δεν διαθέτουν τηλεχειρισμό, ζητώντας να παραμείνουν σε συνεχή ετοιμότητα από τις 11:00 έως τις 16:00.

Τις τελευταίες δύο Κυριακές, χιλιάδες μικροί παραγωγοί φωτοβολταϊκών ακολούθησαν τις οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ και απενεργοποίησαν τα συστήματά τους, επιτυγχάνοντας συμμόρφωση άνω του 90%. Όσοι όμως αγνόησαν τα SMS, κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 1.500 ευρώ ανά MWh, ανάλογα με την ένταση της παράβασης.

Η ενεργειακή σταθερότητα των ημερών στηρίζεται σε μια αυστηρά ελεγχόμενη ισορροπία – και η φετινή διαχείριση δείχνει πως το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο ιδιαίτερες συνθήκες.

Διαβάστε ακόμη: