Την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκαλεί η έγκριση της οικοδομικής άδειας για πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή του Σαρακήνικου στη Μήλο της εταιρείας Unique Development.
Όπως δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης η συγκεκριμένη τουριστική επένδυση βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς θα πρέπει να ελεγχθεί η νομιμότητά της από την υπηρεσία δόμησης της Μήλου. «Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή» δηλώνει ο κ. Σκυλακάκης και αναφέρει ότι έχει ήδη διαβιβαστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος έγγραφο προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να ελέγξει τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας δεδομένου ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει την αρμοδιότητα ελέγχου από τη στιγμή που οι ΥΔΟΜ ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να προχωρήσει στη διακοπή εργασιών του έργου άμεσα, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας από την ΥΔΟΜ.
Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, η εταιρεία Unique Developments ATEE (με ιδιοκτήτη τον κ. Διονύση Κουμουδό) σχεδιάζει νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα δύο ορόφων με υπόγειο και πισίνες στη θέση «Καμίνια» της Μήλου σε συνολική έκταση 19.000 στρεμμάτων.
Το υπό ανέγερση πεντάστερο ξενοδοχείο, θα έχει δομημένη επιφάνεια, 2.974 τμ. και θα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από πανέμορφη παραλία του νησιού.
Δείτε το έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο ζητείται επειγόντως έλεγχος στην οικοδομική άδεια του ξενοδοχείου:
Σκάβουν το «ομορφότερο μέρος της Γης»
Η τοπική κοινωνία της Μήλου «βράζει», βλέποντας τα οικοδομικά μηχανήματα να πηγαινοέρχονται και να στήνεται εργοτάξιο για να σκαφτούν τα, γεμάτα με προϊστορικά ευρήματα ηφαιστειακά πετρώματα της περιοχής που, σύμφωνα με ορισμένους κατοίκους αποτελεί καταφύγιο της μεσογειακής φώκιας και (θα έπρεπε να) προστατεύεται.
«Τέτοια εκτρώματα δεν φτιάχνονταν ούτε επί Χούντας», λένε κάποιοι από αυτούς, αναφερόμενοι στον περίφημο «αναπτυξιακό νόμο 395/68» που άφησε ουσιαστικά ελεύθερους τους όρους δόμησης και επέτρεψε το τσιμέντωμα παραλιών, δασών και βουνών. Μέσα στο κλίμα «ξεσηκωμού», κάποιοι κάτοικοι του νησιού έχουν αρχίσει ήδη να οργανώνονται για να αποτρέψουν το χτίσιμο του ξενοδοχείου στη διάσημη παραλία. Μήπως υπερβάλουν, όμως;
Σκεφτείτε το: Για τους κατοίκους της Μήλου, η καταστροφή της παγκοσμίως φημισμένης, πανέμορφης παραλίας του Σαρακήνικου (η οποία ονομάστηκε έτσι επειδή αποτελούσε καταφύγιο των Σαρακηνών πειρατών) και η… αντικατάστασή της από βίλες με πισίνες, είναι παρεμφερής με το να έβλεπαν οι Αθηναίοι να σκάβεται ο βράχος της Ακρόπολης για να χτιστούν βίλες. Ή το να γίνει το -επίσης διάσημο- Ναυάγιο της Ζακύνθου πολυτελή bungalows, να σκαφτεί ο Μπάλος ή το Ελαφονήσι στην Κρήτη, η Βλυχάδα στη Σαντορίνη, η Ξι στην Κεφαλονιά και πολλές ακόμα. Αφού συμβαίνει αυτό λοιπόν στο Σαρακήνικο, γιατί να μην αποφασίσει κάποιος να σκάψει και να χτίσει το Ναυάγιο;
Σύμφωνα με τη Βεβαίωση Όρων Δόμησης και Εγκρίσεων της οικοδομικής άδειας, η εταιρεία Unique Developments ATEE (η οποία ανήκει σε επιχειρηματική οικογένεια της Κεφαλονιάς με επικεφαλής τον παλιννοστούντα από τη Ν. Αφρική ιδιοκτήτη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Διονύση Κουμουδό), αγόρασε το οικόπεδο και θα χτίσει «νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα δύο ορόφων με υπόγειο και πισίνες» στη θέση «Καμίνια» της Μήλου. Πρόκειται για την περιοχή του Σαρακήνικου, η οποία ανά σημεία της έχει διαφορετικές ονομασίες. Το υπό ανέγερση πεντάστερο ξενοδοχείο, θα έχει επιφάνεια, σύμφωνα με την οικοδομική του άδεια, 2.974 τμ. και θα βρίσκεται σε απόσταση “αναπνοής” από ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία του πλανήτη, την παραλία που χρησιμοποιείται για να διαφημίζει παγκοσμίως τις ομορφιές της Ελλάδας.
Η κατασκευαστική εταιρεία, όπως φαίνεται και στη μακέτα του έργου, έχει σχεδιάσει να δημιουργήσει τέσσερις σειρές υπόσκαφων βιλών με ξεχωριστές/ιδιωτικές πισίνες και μία που θα αποτελεί το κεντρικό του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με μια μεγάλη πισίνα, εν είδει «σκαλοπατιών», με θέα τα καταγάλανα νερά, σχεδόν επάνω στο κύμα. Για να το κάνει αυτό, φυσικά, θα πρέπει να σκάψει τους βράχους, καταστρέφοντάς τους και να τους τσιμεντώσει.
Η πρώτη ζημιά έχει ήδη γίνει, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει το σκάψιμο στους βράχους που χαρακτηρίζονται ως «παράκτιο θαύμα» λόγω της σουρεαλιστικής ομορφιάς που έχει αυτό το απόκοσμο, κατάλευκο σεληνιακό τοπίο. Τα ερωτήματα που προκύπτουν εδώ, είναι πολλά: πώς επιτρέπεται να καταστραφεί μόνιμα ένα τοπίο που χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια γεωλογικών διεργασιών για να δημιουργηθεί; Ποιος καθορίζει εάν αποτελεί καταστροφή ή όχι ενός ιδιαίτερου, μοναδικού παγκοσμίως κάλλους φυσικού μνημείου της χώρας, το σκάψιμο, το τσιμέντωμα και το χτίσιμο ξενοδοχείου -ή όποιας άλλης εγκατάστασης- επάνω σε αυτό; Ποιος έχει βεβαιώσει ότι θα είναι έστω ήπια η περιβαλλοντική επίπτωση στα προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά το χτίσιμο σε ένα από τα ελάχιστα καταφύγιά τους;
Επιπλέον, ένα σημαντικό ερώτημα είναι εάν το συγκεκριμένο κτίσμα θα τοποθετηθεί επάνω στον αιγιαλό και την παραλία. Εδώ, η απάντηση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, όπως είναι και η… παραλία. Αυτό γιατί όχι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι επισκέπτες γνωρίζουν πως ανάλογα με τους ανέμους που πνέουν, «σκάει» και το κύμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν χτιστεί το ξενοδοχείο, το κύμα ουσιαστικά θα μπορεί να «σκάει» ακόμα και ακριβώς μπροστά στην περίφραξή του, εάν θα φυσάει βοριάς.
«Ξεσηκωμός» στη Μήλο
Η εκκίνηση των εργασιών για το σκάψιμο στους κατάλευκους ηφαιστειογενείς βράχους του Σαρακήνικου, δεν έγινε δεκτή ακριβώς με… ενθουσιασμό από τους κατοίκους της Μήλου. Επικρατεί… ξεσηκωμός, με ορισμένους να οργανώνονται και να σχεδιάζουν ακόμα και για προσφυγές στη Δικαιοσύνη αλλά και στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, καθώς δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την καταστροφή του διάσημου ανά τον κόσμο τόπου τους.
Ο δήμαρχος της Μήλου αναγνωρίζει ότι όλο το νησί έχει ξεσηκωθεί και δηλώνει αποφασισμένος να το προστατεύσει. Δηλώνει όμως, ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά για να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να προστατεύονται.
«Δεν ξέρω πώς έχουν γίνει οι χαράξεις. Δεν χρειάζονται και πολλά, πάντως, καθώς μετά από την κρίση οι νόμοι άλλαξαν και μπορεί κάποιος να φέρει διευθετήσεις ρέματος και περιβαλλοντικά και να κάνει αυτό που σχεδιάζει. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που δίνουν πολλά λεφτά για να αγοράσουν γη και καταθέτουν άδειες στην υποστελεχωμένη υπηρεσία», αναφέρει ο κ. Μικέλης.