Η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας ταξίδεψε σήμερα (26/05) στην Ουκρανία, όπου επισκέφτηκε τις πόλεις Ιρπίν και Μπούχα, ενώ συναντήθηκε στο Κίεβο με τον Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Oι σχέσεις με τη Μόσχα δε μπορούν να επιστρέψουν στο σημείο όπου βρίσκονταν πριν από την εισβολή της. Εμείς, η Φινλανδία, υποστηρίζουμε όλες τις ενέργειες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να εξετάσει αυτά τα εγκλήματα, να συλλέξει στοιχεία για μελλοντικές διαδικασίες και να καταδικάσει τη Ρωσία», επεσήμανε η κ. Μάριν.

«Αυτό που συνέβη, όσα έπραξε η Ρωσία, αποτελούν σημείο καμπής για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια και τον κόσμο. Βλέπουμε ότι η παλιά ρύθμιση έχει καταστραφεί, δεν υπάρχει επιστροφή στην προηγούμενη σχέση», τόνισε.

Χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «προσπάθεια ενάντια στις αρχές οικοδόμησης μίας κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας».

Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Σάνα Μάριν.

Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι τα στρατεύματά της διέπραξαν φρικαλεότητες ως μία «τερατώδη πλαστογραφία», η οποία έχει στόχο τη δυσφήμιση των ρωσικών δυνάμεων.

Η Φινλανδία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Σε μία ιστορική αλλαγή πολιτικής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σκανδιναβική χώρα έκανε αίτηση αυτόν τον μήνα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το Ελσίνκι παρέχει, επίσης, στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και στηρίζει την προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στην Ένωση.

«Για εμάς, η στρατιωτική βοήθεια της Φινλανδίας είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Όπλα, πολιτική κυρώσεων και η ενότητα των εταίρων μας στο ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση· αυτά είναι τα στοιχεία που μπορούν να προσφέρουν δύναμη στην άμυνα της γης μας», έγραψε ο κ. Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας το Ελσίνκι για την υποστήριξη.