Μία έκθεση στο μουσείο επιστημών του Λονδίνου φαίνεται πως δημιουργεί σάλο γύρω από τον τρόπο που επιλέγει να προβάλει ένα συγκεκριμένο θέμα.

Σε μία από τις εκθέσεις που το μουσείο φιλοξενεί στην οποία το κοινό έχει πρόσβαση χωρίς ξεναγό αλλά με οδηγό σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, υπάρχουν εκθέματα Lego.

Η έκθεση που έχει τίτλο «Seeing Things Queerly» (βλέποντας τα πράγματα από την Queer οπτική – σε ελεύθερη μετάφραση) περιλαμβάνει ανάμεσα στα εκθέματα και τα γνωστά τουβλάκια της εταιρείας Lego.

Σε ταμπελάκι δίπλα στο έκθεμα το κοινό διαβάζει: «η Lego προωθεί τη θεωρία των δύο φύλων. Στα τουβλάκια της οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν αρσενικό και θηλυκό και αποκαλούν την προσκόλληση δύο κομματιών ως ένωση. Οι άνθρωποι θεωρούν το επάνω μέρος ως το αρσενικό κομμάτι και το κάτω ως το θηλυκό».

Στη συγκεκριμένη επιγραφή δεν υπάρχει κάποια πηγή από την οποία το μουσείο ή υπεύθυνοι της έκθεσης να αντλούν την πληροφορία που αναγράφεται στο ταμπελάκι του εκθέματος.

Και αυτό έχει προκαλέσει νέα κουβέντα αναφορικά για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, ειδικά στις παροδικές εκθέσεις του όσο και για την ενημέρωση που επιλέγει να προβάλει.

Στην ίδια έκθεση παρά το ότι τα Lego παρουσιάζονται να προωθούν τη «θεωρία των δύο φύλων» το μουσείο φιλοξενεί και ένα πολύ συγκεκριμένο ανδρείκελο της Lego τον Billy.

Ο Billy δημιουργήθηκε από την πασίγνωστη δανέζικη εταιρεία το 1992 και προβάλει για πρώτη φορά πριν από 33 χρόνια την ιδέα πως η διαφορετικότητα δεν είναι έγκλημα και δεν θα πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις.

Παράλληλα στα εκθέματα της έκθεσης υπάρχει και ένα ομοίωμα ενός βρετανικού μαχητικού Spitfire προς τιμήν του πιλότου Ρόμπερτ Μάρσαλ Κάουελ.

Ο Κάουελ ο οποίος υπήρξε ένας από πλέον έμπειρους πιλότους της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προχώρησε σε επέμβαση αλλαγής φύλου μετά τη λήξη του πολέμου.

Στον οδηγό της έκθεσης ο Κάουελ περιγράφεται παρά ταύτα το πρώτο transgender άτομο που πολέμησε ποτέ.

Σάλος στο Λονδίνο με έκθεμα Lego - Το ταμπελάκι και η θεωρία των δύο φύλων
Ο πιλότος Ρόμπερτ Μάρσαλ Κάουελ μετά την αλλαγή φύλου
Η έκθεση έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις από μεμονωμένους πολίτες αλλά και οργανώσεις που υπερασπίζονται τη «θεωρία» των δύο φύλων αλλά το μουσείο δεν έχει ακόμη προβεί σε κάποια δήλωση.

Οι εκθέσεις που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μουσείο δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργεί αντιδράσεις με κάποια από τις εκθέσεις του.

Το 2022 είχε προξενήσει και πάλι «θόρυβο» με έκθεση για τα δύο φύλα και τη σεξουαλικότητα ενώ και το 2023 το μουσείο είχε προχωρήσει στην απόσυρση εκθέματος καθώς κατηγορήθηκε πως προωθούσε «ακραία προπαγάνδα υπέρ της LGBTQ κοινότητας».

Το μουσείο ανήκει στον όμιλο Science Museum Group επικεφαλής του οποίου είναι ο Sir Ian Blatchford. Ο πρώην τραπεζίτης έχει πολλάκις και ανοιχτά καταφερθεί κατά της «woke» ατζέντας και σε κείμενό του το 2021 στην Telegraph είχε υπογραμμίσει η κουλτούρα του «cancel» ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του πολιτισμού.