Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ανακοίνωσή της τιμά την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων.

Στην ανακοίνωση της, με αφορμή την ημέρα μνήμης η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη «σημαντική συμβολή του ποντιακού Ελληνισμού» στην ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την ιστορική μνήμη και για το χρέος της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίζει τέτοιου είδους «ειδεχθή εγκλήματα της ανθρωπότητας».

«Τιμάμε σήμερα, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα που εξοντώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες πριν από 105 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε τη σημαντική συμβολή του ποντιακού Ελληνισμού στην ανόρθωση και ανάπτυξη του ελληνικού κράτους, καθώς μετέφερε στη μητέρα πατρίδα τον δυναμισμό και τις αξίες του.

Κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη. Και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες βάρβαρες πράξεις στο μέλλον», έγραψε σε ανακοίνωσή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Διαβάστε ακόμη: